- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 159328 - 79/5
- وزن: 0.60kg
یادداشت های یک دیوانه
نویسنده: نیکلای گوگول
مترجم: خشایار دیهیمی
ناشر: هاشمی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 370
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1363 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
مصور
و شش داستان دیگر
گوگول ساده مینویسد، آدمهای قصههایش غالباً آدمهای معمولی هستند و داستانهایش دربارهی حوادثی ساده پرداخته شدهاند؛ حوادثی که بیشتر مواقع سرگرمکننده و خندهدار هم هستند، اما در انتها این خنده به غمی حقیقی بدل میشود. خیالات کارمندی دونپایه که در داستان یادداشتهای یک دیوانه سرانجام روزمرگی و خجول بودن و نادیده شدنش چیزی جز دیوانگی نخواهد بود یا شنلی نو برای کارمندی عامی و حقیر بدل به نقطهی اوج زندگی و تراژدی بزرگش میشود.
دربارهی گوگول همین کافی است که تورگنیف، نویسندهی بزرگ روس، گفته است: «همهی ما از زیر شنل گوگول بیرون آمدهایم.» و این جمله میزان نفوذ و تأثیرگذاری گوگول را در ادبیات پس از خود نشان میدهد. گوگول نمایندهی بزرگ رئالیسم انتقادی روسیه است.
یادداشتهای یک دیوانه یکی از بهترین داستانهای نیکلای گوگول است که یکی از بهترین مترجمان ما، خشایار دیهیمی، آن را به فارسی برگردانده است. البته این کتاب به جز داستان اولش، یادداشتهای یک دیوانه، شامل شش قصهی دیگر هم میشود که از مجموعههای دیگر گوگول انتخاب شدهاند. کتاب با مقدمهای دربارهی گوگول شروع میشود و در پی آن گفتوگویی با منتقد مشهور روس، ویساریون بلینسکی، دربارهی آثار گوگول میآید و سپس نامهای از تورگنیف که به مناسبت مرگ گوگول نوشته شده است.
این مجموعه داستان جذاب می تواند بهترین شروع برای ورود به دنیای آثار گوگول باشد. داستان یادداشت های یک دیوانه که عنوان کتاب را نیز به خود اختصاص داده، در را به روی جهان عجیب کمدی، فانتزی و تحلیل های اجتماعی این نویسنده ی بزرگ می گشاید.
این داستان، زوال عقلی کارمندی دون پایه را همزمان با تلاش های این شخصیت برای جلب توجه زن مورد علاقه اش به تصویر می کشد. داستان که در دوره ی حاکمیت سرکوب گرانه ی نیکلای اول می گذرد، هجویه ای گزنده است بر کاغذبازی های افراطی و قوانین نه چندان کارآمد زمانه ی خود. گوگول در داستان های کتاب یادداشت های یک دیوانه، روی موضوعاتی همچون سرعت سرسام آور زندگی در خیابان های سن پترزبورگ و همچنین سقوط روح انسان به تاریکی و تباهی دست گذاشته است.
گوگول نمونهی روشنفکری حقیقی است. او بهخوبی از عوامل انحطاط جامعه آگاه است و دربارهی عواقب آن پیشآگاهی دارد. او با قلم تیز و نیرومندش فساد و تباهی روان آدمی را برملا میکند و در جایجای داستانهایش به عقاید کوتهبینانهی معاصرانش میتازد. کتاب یادداشتهای یک دیوانه لبریز از جملاتی پخته و روشنگرانه است که حتی امروزه پس از گذشت 150 سال از مرگ گوگول، درخور تأملاند.
جملاتی از این دست:
«بلاهت در زنان زیبا موهبتی به شمار میرود. شوهران بسیاری را میشناسم که از بلاهت زنانشان به وجد میآیند و آن را نشانهای از معصومیت کودکانهی آنها میدانند. زیبایی چه معجزهها که نمیکند! نقص عقلی زنی زیبا بهجای آنکه توجهها را از او برگرداند، جذابترش میکند... اما اگر یک زن کمی از زیبایی بیبهره باشد، باید بیست برابر یک مرد باهوش باشد تا حداقل اگرنه عشق، کمی احترام به خودش جلب کند...
فهرست
یادداشتهای یک دیوانه
بولوار نیفسکی
دماغ
شنل
ماجرای نزاع ایوان ایوانوویچ و ایوان نیکفیورویچ
مالکین قدیمی
ایوان فیودوروویچ اشپونکا و خالهاش