- موجودی: موجود
- مدل: 204937 - 204/4
- وزن: 1.50kg
گل و مرغ
نویسنده: جهانگیر شهدادی
ناشر: کتاب خورشید
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 322
اندازه کتاب: رحلی گالینگور روکشدار ؛ با قاب - سال انتشار: 1392 - دوره چاپ: 2
مروری بر کتاب
دریچه ای بر زیبایی شناسی ایرانی
این کتاب که با تصاویر بسیار زیبای رنگی و به شکل نفیسی به چاپ رسیده، حاصل سال ها کار و اندیشه برای ورود به دنیای نقاشی ایرانی و نزدیک شدن به معیارهای زیبایی شناسی آن، جدا از باورهای مسلط دوران است.نویسنده برای بررسی مفهومی، در میان شاخه های گوناگون نقاشی ایرانی، آثار«گل و مرغ» را انتخاب کرده است.
در این کتاب که حاوی بیش از دویست قطعه عکس است ،به مقایسه و ریشه یابی این نماد در فرهنگ ها واقوام دیگر پرداخته است . اهمیت فصل بهار در نزد اقوام ایرانی ، رنگ مهر درارتباط بانشانه اهورامزدا، ازعقاب تا سیمرغ ، درخت وزندگی ، از دیگر مباحث مطرح شده در این کتاب درباره طرح گل و مرغ در هنر ایرانی است.
هنر گل و مرغ در نقاشی ایرانی سابقه ای هزار ساله دارد؛ ولی از زمان صفویه استاد رضا عباسی کاشانی با نگاه خاص خود به این دو مخلوق توانست پا به گذار این سبک باشد و نگاهی جدید در این هنر به وجود آورد. بعد از ایشان فرزندش شفیع عباسی و دیگر هنرمندان آن زمان این راه را ادامه دادند تا زمانی که در دوران زندیه و قاجار به کمال آراستگی رسید نگاه عارفانه این هنرمندان به گل و مرغ بر جلدهای ،قرآن کتابهای شاعران و داستانهای عاشقانه به خوبی نشان داده شده است.
وقتی به گل و پرنده خیره میشویم و جزء به جزء یا نگاهی موشکافانه در آن دقیق میشویم و به مطالعه و تحقیق در آن می پردازیم به هنر نقاش ازل پی میبریم که چگونه و با چه ظرافتی رنگها و نقشها را در هم آمیخته و چنین آثار شگفت انگیز و بیپدیلی خلق کرده است رنگهایی را در کنار هم قرار داده که هیچ نقاشی به راحتی جریب نمی کند از این رنگها در کنار هم استفاده کند و نیز چنان زیبا و آرام بخش آنها را در کنار هم نشانده که انسان را شگفت زده ی.کند وای که چقدر تحسین برانگیز است وقتی به چشم یک پرنده و یا پرچمهای یک گل خیره میشویم بی دلیل نیست که عارفان و شاعران نماد زیبایی و لطافت مخلوقات را گل میدانند و گل سرسید تمام گلها گل سرخ» توانسته است که با زیبایی و عطر روح،انگیزش نام گل سرسبد عالم هستی حضرت محمد (ص) را از آن خود کند و نام این گل مزین به نام رسول الله (ص) گل محمدی باشد. به این علت است که از این گل در نقاشی ایرانی استفاده زیادی می شود.
فهرست
بخش یکم - عوامل موثردر به وجود آمدن آثار گل و مرغ
بخش دوم - بنیاد و ریشه ها در آثارنقاشی گل و مرغ
بخش سوم - عوامل تصویرساز در آثار گل و مرغ
بخش چهارم - دگرگونیهای تصویری در آثارگل و مرغ
پایان سخن : مکتب نقشی گل و مرغ ؛مقاله «نقاشی های گل ومرغ» نوشته «فیلیس اکرمن» از «مجموعه پوپ»ا
کتابنامه
نمایه اعلام
نمایه موضوعی