- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 148094 - 65/5
- وزن: 0.90kg
گفتارهایی درباره جندی شاپور و تاریخ پزشکی ایرانی - اسلامی
نویسنده: شهرام جلیلیان
ناشر: دانشگاه جندی شاپور
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 506
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1394 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
در شمال غربي خوزستان در دوره ساساني، شهر بزرگ و آبادي با كشتزارهاي زيباي نيشكر، جويهاي روان و باغهاي خرم، قرار داشت كه گذشته از زيبائي، يكي از بزرگترين مراكز علمي و فرهنگي زمان خود به شمار ميرفت، نام اين شهر جنديشاپور بود كه به واسطه دانشكده پزشكي و بيمارستان معروفش، در جهان آنروز آوازهاي به سزا كسب كرده و از هر سو دانشمندان و دانشپژوهان را بسوي خود فرا ميخواند.
بنيان اين شهر را شاپور اول فرزند اردشير بنا نهاد. جنديشاپور را آنگونه كه مورخين نوشتهاند يكي از نواحي هفتگانه خوزستان ميدانستند كه از ابتدا (اهواز) مركز آن استان به شمار ميرفته است، و در دوره شاپور دوم، جنديشاپور پايتخت دولت ساساني و مركز ولايت خوزستان گرديد.
شکل گیری تمدن های مهم در فلات ایران در قالب امپراتوری های بزرگ در جهان سیاسی آن زمان و اقتدار سیاسی، نظامی، اقتصادی و حتی فرهنگی آن در طی ادوار مختلف تاریخی، سبب آن گردیده است که در گزارش های مورخین، سیاحان و جغرافیا نویسان همواره از شکوه و عظمت شهرهای ایرانی با نقش های متفاوت سیاسی، فرهنگی، اقتصادی در صدر شهرهای جهان عصر خود یاد شود، اما در این میان جندی شاپور دارای ویژگی خاصی است که نه تنها در تاریخ ایران بلکه جهان منحصر به فرد است و آن جایگاه علمی این شهر بخصوص از بُعد پزشکی است، به گونه ای که در زمان ساسانیان از این شهر به عنوان شهر بقراط یاد شده است.
سقوط ساسانیان عامل تضعیف علمی این دانشگاه نگردید بلکه تأثیر این دانشگاه در شکل گیری و رونق تمدن اسلامی سبب شده است که در گزارش های متعدد از مورخین اسلامی از آن به عنوان بزرگترین و مشهورترین شهر دانشگاهی و پزشکی عصر خود یاد شود که توانسته بود بعد از مدت ها بر سیادت علمی شهر اسکندریه پایان دهد، دانشگاه پزشکی جندی شاپور با پیوند دانش پزشکی ایرانی، هندی، یونانی – سریانی و پذیرش و تربیت دانشجویان متعدد از چهار گوشه جهان به نوعی اولین دانشگاه بین المللی را به وجود آورد که میراث آن تا مدت ها بر دانش پزشکی و تربیت پزشکان نامی همچون ابن سینا و... مشهود بود.
دکتر جلیلیان تحصیلات در رشته تاریخ ایران باستان، مرتبط بودن موضوع پایان نامه دوره دکتری درباره تاریخ ساسانیان که مصادف با وقایع جندی شاپور بود، علاقمندی شخصی به تاریخ جندی شاپور و حمایت معاونت توسعه پژوهش و فناوری را از عوامل انگیزشی تالیف کتاب تاریخ جندی شاپور برشمرد.