- موجودی: موجود
- مدل: 200021 - 16/2
- وزن: 1.30kg
گفت و گو با تاریخ
نويسنده: نورالدین کیانوری
ناشر: موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 840
اندازه كتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1386 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
مصور
مصاحبه با کیانوری دبیر اول حزب توده ؛ متن کامل
«گفتوگو با تاریخ»، کتابهایی که در زمینه تاریخ معاصر ایران در 18 سال گذشته منتشر شده، از نظر ارزشهای کیفی و ساختاری و محتوایی، به چند گروه؛ خاطرات و تالیفات مدافعان یا سردمداران رژیم گذشته، ملیون و ناسیونالیستها و لیبرالها، چپها و رهبران حزب توده و خاطرات و تالیفات طرفداران انقلاب اسلامی و گزارشهای غیر ایرانیان، تقسیم بندی شدهاند.
انتشار این کتاب همچون کتاب "خاطرات کیانوری" ، بحثها و انتقادهایی را در پی خواهد داشت و در این بحثها بسیاری از مسائل روشن میشود. ناشر با بسیاری از نظریات کیانوری و نیز با دیدگاه او مخالف است. اما با توجه به ارزشهای مکتبی اسلام و انقلاب اسلامی که برخورد آراء را زمینه مناسبی برای رشد و تعالی فرهنگی میداند و با توجه به نقش کیانوری در تاریخ معاصر و جایگاه او در حوادث سیاسی و بحثهایی که انتشار کتاب او به دنبال خواهد داشت و برای پاسخگویی به نیاز و اشتیاق نسل جوان در شناخت تاریخ معاصر ایران، به انتشار این کتاب اقدام کرده است.
نورالدین کیانوری، فرزند حاج شیخ مهدی کیانوری، تابستان 1294 در بخش بلده از توابع شهرستان نور متولد شد. در سن نوزده سالگی تحصیلات خود را در مدرسه دارالفنون تهران به پایان رساند. وی پس از گذراندن تحصیلات عالیه در رشته ساختمان و معماری در آلمان، سال 1319 به ایران بازگشت. کیانوری پس از گذراندن دوران نظام وظیفه ، در سال 1321 رسما به حزب توده ایران پیوست و در دومین کنگره حزب به سمت عضو کمیته مرکزی و عضو هیات اجرایی انتخاب شد.
سال 1327 به دنبال ترور نافرجام شاه ملعون در دانشگاه تهران، همراه اعضای حزب توده دستگیر و زندانی شد. پس از فرار از زندان به زندگی مخفی روی آورد و در فاصله سالهای 1351 تا اواخر 1357 تفکرات سیاسی خود را در حزب اعمال کرد. پس از برگزاری شانزدهمین گردهمایی کمیته مرکزی حزب توده در اسفند ماه سال 1357، کیانوری با اکثریت آراء به مقام دبیر اولی حزب منصوب شد و تا زمان انحلال حزب توده ایران (15 اردیبهشت 1362) در همین سمت باقی ماند.
نیمه اول این کتاب، پیش از این با همین عنوان در سال 1376 توسط انتشارات نگره چاپ شده بود و با درگذشت کیانوری در سال 1378 دستاندرکاران مصاحبه موفق به اصلاح و رفع ابهام متن افزوده، نشدند.اینک مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی ضمن بازیابی نیمه دوم مصاحبه، آن را به همراه بخش پیشین در یک کتاب مستقل با همان عنوان منتشر کرده است. در ویرایش کتاب حاضر تغییر و اصلاح اندکی به شرح زیر به عمل آمده است .
1. در بخش پیشین تنها به اصلاح اغلاط چاپی بسنده شده است
2. در بخش جدید توضیحات مختصری در پای بعضی صفحهها افزوده شده است.
کیانوری در این کتاب گوشه هایی از خاطرات سالیان فعالیت خود را با آزادی باز گفته و از دیدگاه خود نقش برخی از شخصیتهای سیاسی تاریخ معاصر ایران را بررسی و برخی از دیدگاههای رایج در تاریخ نویسی ایران را نقد و تحلیل کرده است. کیانوری از دوران جوانی که با گروه 53 نفر به زندان افتاد تا زمانی که عنوان دبیر اول حزب توده ایران را داشت از فعالان و رهبران برجسته حزب توده بوده است. کیانوری در سال 1322 به عضویت کمیته مرکزی انتخاب شد. در سال 1333 به شوروی گریخت و در سال 1357 به عنوان دبیر اول حزب توده ایران برگزیده شد و در زندگی سیاسی خود افت و خیزهای بسیاری را از سرگذرانده است.
اما چنان که از نظریات او پیدا است، فروپاشی شوروی و شکست حزب توده و نیز تحولات فکری و فرهنگی جهان در چند دهه اخیر تاثیر چندانی بر دیدگاه های او نگذاشته است و کیانوری هنوز هم با همان نگرش از همان منظری به تاریخ می نگرد که می توان از آن به عنوان نگرش سنتی - روسی چپ ایران و حزب توده در چند دهه گذشته یاد کرد. به هر حال از آن روی که کیانوری در تاریخ چپ ایران یکی از برجسته ترین و پرسابقه ترین رهبران فعال است، در خاطرات و نظریات او بسیاری از حوادث و واقعیات ها بازگفته می شود و برخواننده است تا با دیده انتقادی، طلا را از مس بازشناسد.
فهرست
تاریخ و تاریخ نویسی
قضایای حزب ایران
نقش بریتانیا در روی کار آوردن رضا خان
دوران پادشاهی محمد رضا
تدارک کودتا
غرب و غرب شناسی و آمریکا
نفوذ فرهنگی
سیاسی بیگانگان و جریان روشنفکری
اتحاد جماهیر شوروی و کمونیسم و سوسیالیسم
تاریخ و ضرورت مطالعه آن