- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 159919 - 121/2
- وزن: 0.30kg
گزارشی چند درباره شاهنامه
نویسنده: عبدالحسین نوشین
به کوشش : م. گودرز
ناشر: پای ژه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 120
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1361 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
شاهنامه والاترین و پر ارجترین نوشتهی پارسی و از بزرگترین نوشتههای ادبی جهان است و چون فردوسی بزرگترین چامهسرای ایران و شاهنامه سرآمد دیوانها و ارزندهترین گنجینهی ادب و فرهنگ پارسی است، سزاوار چنان است که شاهنامهی فردوسی از سویههایی چند مانند دانش، تاریخ، واژه، آیین، دین، خوی و خیم، ساز و برگهای بزم و رزم، فرزانگی و از همه برجستهتر دستور زبان پارسی بررسی و پژوهیده شود.
فردوسی در شاهنامه از دودمانهای پادشاهی پیشدادیان و کیانیان و اشکانیان و ساسانیان نام بردهاست. سرودههای دیگری نیز به فردوسی نسبت داده شدهاست که بیشتر بیپایه دانستهاند. شناختهشدهترین آنها مثنوی یوسف و زلیخا و گرشاسبنامه و هجونامهای در نکوهش سلطان محمود است.
از ویژگیهای فردوسی پاکی زبان و عفت اوست. در تمام شاهنامه یک واژه و یا یک عبارت مستهجن دیده نمیشود و پیداست که فردوسی بر خلاف بسیاری از شاعران، از آلوده کردن خود به هزل و زشتیها کنارهگیری داشتهاست و هر جا که به فراخور داستانسرایی مطلب شرمآمیزی میبایست نقل کند بهترین و نازکترین عبارتها را برای آن یافته است.
عفتخواهی فردوسی به اندازهایست که در داستانهایی هم که به فراخور طبیعت بشری بیاختیار رخ میدهد، نمیپسندد که پهلوانان او گرفتار نفس شده و از حدود مشروع فراتر رفته باشند. فردوسی مردی است بسیار اخلاقی، با نظر بلند و قلبی نازک و حسی لطیف، ذوق سلیم و طبع حکیم؛ همواره از رویدادها هوشیاری میشود و خواننده را رهنمون میسازد که کار بد میوهٔ بد میدهد و راه کج انسان را به آرمان نمیرساند.
فهرست
نمونههایی از نادرستیهای نسخههای شاهنامه و تصحیح آنها
نمونههایی از نادرستیهای مربوط به شاهنامه در فرهنگهای عمومی و تصحیح آنها
گزارش نادرستیها در فرهنگ های ویژهٔ شاهنامه