- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 159427 - 97/4
- وزن: 0.40kg
کوروش کبیر در آثار هنری اروپاییان
نویسنده: غلامعلی همایون
ناشر: دانشگاه ملی ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 128
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1355 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
مصور
مهمترین مسئله کشمکش میان شرق و غرب همواره مسئله «برتری تمدنها» بوده است. بهگونهای که بسیاری از محققین غربی، تمدن امروز غرب را حاصل بلامنازع تمدنهای رومی و یونانی میدانند. آنها برای اثبات این مسئله هرگونه تحریف و دستبردزدن به حقایق تاریخی را بر خود مجاز میدانند! این دروغپردازی در میان اروپاییان رییشه در تاریخ دارد و حتی در میان کهنترین مورخین یونانی نیز افرادی را داشتهایم که به وضوح، شکستهای نظامی را تحریف کرده و به صورت پیروزی نوشتهاند!
اما جدا از این دروغپردازیهای غربیان، خقیقت آن است که بزرگترین فرهنگ تاریخ بشریت در شرق و در ایرانزمین شکل گرفت. این فرهنگ به اندازهای وسیع و عمیق بود که به سوی غرب نیز حرکت کرد و تقریبا تمام رسوم و مناسک غربی مسیحیان امروزین، ریشه در فرهنگهای مهرپرستی و مانوی دارد که هر دو از ایران به روم و اروپا خود را رساندند و چندین قرن حاکم مطلق اروپا بودند.
از این موارد که بگذریم، بزرگترین و دادگرترین پادشاه تمام عالم به گواه تقریبا تمام پژوهشگران تاریخ، کوروش کبیر است. اما غربیان آن اندازه که با دروغپردازی کوشیدهاند تا شخصیتهای منحط، خونریز و پلشت افرادی مانند اسکندر مقدونی را منزه سازند، از کوروش که اسوه و اسطوره عدالت و انسانیت بود کمتر نوشتهاند. نویسنده در این کتاب به سراغ آثار قدیمی غربیان رفته و کوشیده است تا در میان اسناد و منابع باستانی یونانی و رومی، شخصیت ویژه کوروش را بازشناسی کند و به بیان سادهتر، با استناد به اسناد خود غربیان، شخصیت بینظیر و شگفتانگیز کوروش بزرگ را تعریف نماید.
مجسمه سازان و نقاشان اروپایی مسلما از کوروش تندیس های متعددی تهیه نموده که می بایست در موزه ها و کتابخانه ها و مجموعه های هنری اروپا موجود باشد جمع آوری این اسناد مستلزم اقامتی چندین ساله در اروپا است ولی تا آنجایی که برای مولف میسر بود به جمع آوری تعدادی از آنان پرداخته است.
مسلم این است که این تصاویر فقط از روی شرح و بسط کتب غربی از چهره و اندام کوروش و یا جنگهای متعدد وی تهیه گردیده و کمتر می تواند مستند باشد ولی یکی از آنها مستلزم تعمق بیشتری است. متاسفانه از هیچیک از شاهنشاهان هخامنشی تصویر مستندی در دست نیست. آنچه در نقوش برجسته صخره های ایران به عنوان شاهنشاه هخامنشی آمده است هیچگونه وجه تمایزی با دیگر تصاویر از نظر خطوط چهره ندارد و بدین وسیله تکیه ای بر روی شکل و شباهت آن نمی توان نمود.
بنابراین چهره کوروش در تصاویر اروپاییان نیز به همین شکل نمی تواند شکل و شباهتی با خود کوروش داشته باشد ولی دیگر مسائل در تصاویر جنبه های تاریخی مستند داشته و می توان به تجزیه و تحلیل آنها پرداخت.