- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 140136 - 89/5
- وزن: 0.30kg
کلیدر ؛ سرگذشت نسل تمام شده
نویسنده: محمد بهارلو
ناشر: نگاه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 64
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1369 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
رمان «کلیدر» یکی از چند رمان اجتماعی ادبیات معاصر ایران و از لحاظ تعداد صفحات، هنگفتترین آنهاست. بیگمان مقام این اثر در قلمرو بضاعت داستاننویسی جدید ما نمایان و بلند است و از لحاظ سبک خاص خود وضع تازهای در ادبیات ما پیش آورده است و شاید از همین جهت نوشتن درباره آن دشوار و سخنگفتن از آن دشوارتر است.
در واقع اهمیت «کلیدر» در گرایش آن نسبت به مردم و زندگی و تصویر بیش و کم قابل تصوری است که از «عالم واقع»، از آدمهای بیابان و خطه بکر و ناشناخته کویر ارائه میکند. میزان آشنایی نویسنده با گوشههای زندگی مردمی که درباره آنها داستان خود را پرداخته است و شناخت او از سنتها، مثلها و کنایات عامه به هیچوجه اندک نیست. در این کتاب تحلیلی مختصر و نقد و بررسی کوتاهی از این رمان محمود دولتآبادی صورت پذیرفته است.
«کلیدر» از مهمترین آثار ادبی ایران است. رمانی هزار تو با لایههای مختلفی که با تاریخ درهم تنیده شده و از دل آن چهرههایی سر بر میکشد که نماد انسانیت تام، دلاوری، از خود گذشتگی و جان سپاری در راه آرمان هستند. از سوی دیگرچهرههایی که درآن پلشتی، تیرگی و حیوانیت را به تمامی معنا میبخشد. دولتآبادی استادی توانسته منش آدمهارا آشکار کند.
دولت آبادی در ده جلدی که خواننده را مسحور و طلسم میکند، و به او اجازه ی قطع و زمین گذاشتن کتاب را نمی دهد، فقط تاریخ را ثبت نمی کند، که زبان پارسی را متحول می کند. توصیف های او در راستای تجسم صحنه ها و حتی شرایط اقلیمی _ جغرافیایی، در وصف حالات جسمی و روحی _ روانی و حتی فلسفی شخصیت های بی شمار داستانش، پا از نثر فراتر نهاده و با شعر شانه می زند.
در آثار معاصر داستانی، دوره ی تاریخی خاصی برای حَذَر از بر خورد با خط قرمزها، فضای داستانی را تشکیل می دهند تا نویسنده در آن قالب و بدان بهانه آنچه را در پی بیانش است، به تصویر کشد. اما در کلیدر نویسنده از فضای اجتماعی به عنوان بهانه بهره نمی گیرد، بلکه تاریخ برهه ی زمانی خاص را در بخش کوتاهی ازعصر پهلوی اول و کل دوره ی پهلوی دوم به ثبت میرساند.