- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 168174 - 55/1
- وزن: 0.40kg
کتاب علی (ع)
نویسنده: جعفر شهری
ناشر: خزر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 317
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو ؛ لبه عطف زدگی و افتادگی دارد
مروری بر کتاب
این اثر، بررسی نهج البلاغه و شأن صدور سخنان حضرت علی(ع) به ترتیب دوران زمامداری آن حضرت است. انگیزه گردآورنده کتاب، معرفی شخصیت امام علی(ع) در پرتو کلمات آن حضرت در دوران زمامداری و میدان های مبارزه و جنگ است. نویسنده به سبک داستانی و ضمن بهره گیری از ادبیات کهن فارسی با استناد به نهج البلاغه، دوران زمامداری علی(ع) را در سه جنگ جمل، صفین و نهروان تقسیم و کتاب خود را بر اساس این سه بخش تنظیم کرده و در بخش پایانی، از عظمت و شخصیت علی(ع) سخن گفته است.
در بخش نخست و یا شکل گیری جنگ جمل، نویسنده همراه با اتفاقات این نبرد به بررسی سی خطبه و نامه از حضرت امیر(ع) پرداخته که موضوع آنها پیشگیری از جنگ، بازگویی عهدهای فراموش شده و نامه های آن حضرت به عایشه، طلحه و زبیر است و سرانجام، شکست سپاه جمل، و نابودی آن گزارش شده است.
در بخش دوم، چگونگی شکل گیری جنگ صفین و نامه های امام علی به معاویه، حرکت سپاه علی(ع) به رزمگاه صفین و واقعه جنگ و سپس پذیرش حکمیت بررسی شده است. بخش سوم، به بررسی سخنان امام علی(ع) هنگام شروع فتنه خوارج در شهرها پرداخته شده که امام در ضمن اداره امور، با اعزام کارگزاران خود، به رویارویی با توطئه های آنان بر خاسته بود. بررسی خطبه های آن حضرت و سرکوب هسته مرکزی توطئه، از جمله این سخنان علی(ع) است.
نویسنده در ضمن، به بررسی برخی از مسائل جانبی، از جمله شهادت علی(ع)، لقب ها، همسران، کنیزان، فرزندان، خادمان، معجزه ها و دشمنان آن حضرت پرداخته و در بخش پایانی، پاره ای از قضاوت ها و کرامت های امام علی(ع) و شماری از کلمات آمده است.
...اى فرزندان عبد المطلب خداوند مرا بسوى همه مردمان مبعوث فرموده و بویژه بسوى شما فرستاده (و درباره شما بمن) فرموده است که (خویشاوندان نزدیک خود را بترسان) و من شما را بدو کلمه دعوت میکنم که گفتن آنها بر زبان سبک و در ترازوى اعمال سنگین است،بوسیله اقرار بآندو کلمه فرمانرواى عرب و عجم میشوید و همه ملت ها فرمانبردار شما شوند و (در قیامت) بوسیله آندو وارد بهشت میشوید و از آتش دوزخ رهائى مى یابید (و آنها عبارتند از) شهادت به یگانگى خدا (که معبود سزاوار پرستش جز او نیست) و اینکه من رسول و فرستاده او هستم پس هر کس از شما (پیش از همه) این دعوت مرا اجابت کند و مرا در انجام رسالتم یارى کند و بپا خیزد او برادر و وصى و وزیر و وارث من و جانشین من پس از من خواهد بود. ...
على علیه السلام سپس نماز خواند و بمنزل رفت و مشغول رسیدگى بامور گردید فرداى آن روز بمسجد آمد و خطبه خواند و مردم را از روش کار و برنامه حکومت خویش آگاه نمود و پس از حمد و ثناى الهى و درود به پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله چنین فرمود:
بدانید که من شما را براه حق خواهم راند و روش پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله را که سالها متروک مانده است تعقیب خواهم نمود،من دستورات کتاب خدا را درباره شما اجراء خواهم کرد و کوچکترین انحرافى از فرمان خدا و سنت پیغمبر نخواهم نمود،من همیشه آسایش شما را بر خود مقدم شمرده و هر عملى را که درباره شما نمایم بصلاح شما خواهد بود ولى این صلاح و خیر خواهى یک مصلحت کلى است و من عموم مردم را در نظر خواهم گرفت نه یک عده مخصوص را،ممکن است در ابتداء امر اجراى این روش بر شما مشکل باشد ولى متحمل و بردبار باشید و بر سختى آن صبر نمائید،خودتان بهتر میدانید که من نه طمع خلافت دارم و نه حاضر بقبول این تکلیف بودم بلکه باصرار شما سرپرستى قوم را بعهده گرفتم و چون چشم ملت بمن دوخته است باید بحق و عدالت در میان آنها رفتار کنم.
حال تا جائى که من خبر دارم بعضىها داراى اموال بسیار و کنیزکان ماهر و املاک حاصل خیز هستند چنانچه این اشخاص بر خلاف حق و موازین شرع این ثروت و دارائى را اندوخته باشند من آنها را مجبور خواهم نمود که اموالشان را به بیتـ المال مسلمین مسترد نمایند و شما باید بدانید که جز تقوى هیچگونه امتیازى میان افراد مسلمین وجود ندارد و پاداش آن هم در جهان دیگر داده خواهد شد بنابر این در تقسیم بیت المال همه مسلمین در نظر من بى تفاوت و یکسان هستند و بناى حکومت من بر پایه عدالت و مساوات است ستمدیدگان بینوا در نظر من عزیزند و نیرومندان ستمگر ضعیف و زبون.
فهرست
کتاب جمل
خطبه اول
خطبه دوم
خطبه سوم ...
کتاب صفین
نامه امام به کوفیان
خطبه سی و یکم
خطبه سی و دوم
معاویه...
مارقین
خوارج
صدور احکام
عهدنامه مالک...
اینکه بنگریم علی (ع) کیست و چیست