دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

کاغذ زر

کاغذ زر
درحال حاضر موجود نمی باشد
کاغذ زر
  • موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
  • مدل: 185604 - 120/7
  • وزن: 0.60kg
0 ریال

کاغذ زر

نویسنده: غلامحسین یوسفی
ناشر: یزدان
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 224
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1363 - دوره چاپ : 1

کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو

 

مروری بر کتاب 

«کاغذ زر»مجموعهء چهارده مقالهء ادبی و تاریخی تحقیقی است از غلامحسین‌ یوسفی استاد سرشناس ادب فارسی که بصورت کتابی مستند و خواندنی و خوش‌چاپ در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.«تعدادی از این مقالات قبلا در نشریات و کتابها و مجموعه‌های مختلف بچاپ رسیده بود و اینک بعضی تغییرات و تجدیدنظرها در آنها صورت گرفته،برخی نیز نخستین بارست که طبع و نشر می‌شود.»

کسانی که با تحقیقات و تألیفات مؤلف«کاغذ زر»آشنایی دارند،بخوبی آگاهند که وی همواره با دقت نظر و وسواس فوق العادهء علمی و در کمال احتیاط قلم بر روی کاغذ می‌آورد و برای‌ روشن ساختن هر نکتیهء مبهمی از مراجعه به دهها کتاب به زبانهای مختلف و نیز از مراجعه به صاحب‌نظران طراز اول یا مکاتبه با ایشان در ایران و دیگر کشورهای جهان‌ ابائی ندارد و آنگاه حاصل همهء این پژوهشها را در کمال تواضع که خاص مردان دانشی‌ است به دانش‌پژوهان عرضه می‌دارد چنان‌که کتاب مورد بحث را که مشتمل بر چهارده‌ مقالهء کاملا تحقیقی و ابتکاری است با عنوان«یادداشتها»یی در ادب و تاریخ چاپ‌ کرده است نه با عناوینی نظیر تحقیق و پژوهش و امثال آن‌که براستی در شأن چنین‌ مقاله‌هایی است.

دلنشین و مؤثر بیان کرده است و یا حاصل تجربه‌ها و دریافتهای خود اوست که چندان‌ سنجیده و پرمغز و عبرت‌آموزست که در طی قرون و نسلها جلب توجه عموم را کرده و زبانزد شده است نظیر:«همه‌کس را عقل خود بکمال نماید و فرزند خود بجمال.»وی‌ علل توفیق سعدی را در این باب تفکر و تخیّل قوی او،آوردن تصاویر بدیع و متعدد از برای‌ یک موضوع،روشنی و سادگی سبک وی،گزینش و زدودگی کلمات و حسن ترکیب‌ و لطف بیان،قدرت قریحه،و ایجاز فوق العادهء او ذکر می‌کند و می‌نویسد با توجه به‌ همین مقدمات است که می‌بینیم قرنها می‌گذرد و«سخنان زبده و پرمغز و موجز او بر زبان فارسی‌گویان و فارسی‌خوانان از عارف و عامی و عالی و دانی جاری است.»

یوسفی در ضمن به یک موضوع مهم دیگر نیز در این باب اشاره کرده و نوشته است ممکن‌ است در بین عبارات و اشعاری از گلستان«که صورت مثل پیدا کرده و یا به حفظ و ضبط فارسی‌دانان کتاب‌خوانده درآمده و مثل‌گونه»شده است و من در این مقاله به گردآوری‌ آنها پرداخته‌ام«احیانا سخنانی دیده شود که مورد تأیید مردم روزگار ما نباشد.»ولی باید توجه‌ داشت گستان سعدی«نموداری است از فراز و نشیبهای دنیا بخصوص آن‌گونه که سعدی آن‌ را لمس و تجربه کرده است و پیشینیان و مردم عصر وی با آن روبرو بوده‌اند بنابراین باید نحوهء تلقی و برخورد آنان را با هرچیز نیز در نظر داشت.»

و این سخنی کاملا بجاست،چه ما در نقد و ارزیابی آثار پیشینیان و نیز قضاوت دربارهء شخصیت آنان حق نداریم ایشان را در محکمهء زمان خودمان،غایبانه-و براساس‌ شایست و ناشایستهای رایج در روزگار خودمان-محاکمه کنیم و نیز یک تنه نقش‌ بازپرس و دادستان و قاضی را در این دادگاهها بعهده بگیریم و آنگاه محکومیت آن‌ اسیران خاک را صادر کنیم.راه درست در این مورد آن است که ما منتقدان،قبول‌ زحمت کنیم و نخست به شناسایی دقیق شرایط اجتماعی،دینی،سیاسی،اقتصادی و علمی روزگار آنان بپردازیم و سپس هریک از ایشان را در محکمهء زمان خودشان‌ محاکمه کنیم،آن هم با توجه به شرایط حاکم در روزگار آنان.

دکتر غلامحسین یوسفی دانشمندی بود بی تکلف و بی تکبر و مشوق واقعی علم  و دوستدار معرفت و انسانیت. صفاتی که کمتر در یک شخص جمع می شود. مقام  علمی او در میان ایرانشناسان و مراکز علمی و پژوهشی که به مسائل و مباحث  غیرسیاسی ایران اهمیت می دهند کاملا شناخته است و به همین ملاحظه چند بار به  دعوت دانشگاه های معتبر به آمریکا و اروپا سفر کرد و در مجامع و کنگره ها خطابه  علمی خواند و در دانشگاه های معتبر درس گفت. مقالاتش چون "کاغذ زر" در مجله ها و نشریه های علمی جهانی درج شده است.

مقاله هایی که در چند زمینه  برای دائره المعارف ایرانیکا نوشته است شاهد دیگری  است بر بلندی مقام علمی او و اهمیتی که تحقیقات و نگارش های او برای یک نشریه جدی دارد.  نخستین جلوه ادبی عمومی دکتر غلامحسین یوسفی به هنگام نشر مجله نامه فرهنگ در مشهد بود (1330-1332). آن مجله ماهانه بود و سبکی متین و اسلوبی  تازه در نقد و بیان ادبی برای آن انتخاب شده بود که با آنچه پیش از آن در مشهد نشر شده بود متفاوت بود و همان گاه حکایت از آن داشت که با واردشدن دکتر غلامحسین  یوسفی به صحنه دانشگاه آن شهر روش تدریس و تحقیق در آن خطه ترقی و تعالی  خواهد یافت.

یوسفی به استادی دانشگاه آنجا رسید و آنچه حدس زده می شد عملی شد.  یوسفی یکی از استادان والامقام آنجا بود که توانست دانشجویان برجسته و عاشق  تحقیق و تتبع به جامعه فرهنگی ایران عرضه کند. او با همکاران دکتر احمدعلی رجایی و بخارایی، دکتر جمال رضایی، دکتر جلال متینی این کار گران را در آن شهر انجام دادند و تحقیقات و مطالعات ایرانی را از جنبه قدیمی آن که تحت تاثیر "انجمن  ادبی" مشهد بود خارج ساختند و به پایه و معیار جهانی رسانیدند.  تالیفات آن مرحوم خواندنی و ماندنی و همه عالی و اساسی و چون مشک  بویاست. به آوردن نامشان اکتفا می شود. 

 

فهرست

کاغذ زر
احمدبن حسن میمندی
از کیمیای سعادت
ابوسهل حمدوی
قابوس نامه
و...

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات