- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 148164 - 65/5
- وزن: 0.46kg
ژئوپلیتیک بحران در آسیای مرکزی و قفقاز
نویسنده: محمود واعظی
ناشر: وزارت امور خارجه - موسسه چاپ و انتشارات
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 360
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1387 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
بنيان ها و بازيگران
آسياي مركزي و قفقازبه مثابه بخشي از حوزه تمدن ايران، فراتر از معادلات مربوط واحدهاي ملي و مرزهاي جغرافياي سياسي ، براي جمهوري اسلامي ايران از اهميت ژئوپليتيكي برخوردار است . به لحاظ تاريخي ، آسياي مركزي و قفقاز در گذشته همواره بخشي از فضاي فرهنگي و تمدني ايراني بوده و در حال حاضر نيز حداقل در ارتباط مستقيم با اين فضا قرار دارد .
تشكيل اتحاد جماهير شوروي اگرچه بيش از هفتاد سال ارتباط سياسي ، اقتصادي و حتي فرهنگي ايران با اين مناطق را دچار وقفه ساخت ،اما فروپاشي شوروي و تشكيل دولت هاي جديد در اين منطقه مجدداً توجه به فرهنگ غني ايراني در وراي مرزهاي شمالي را در دستور كار نهادهاي سياسي ، فرهنگي و اقتصادي كشور قرار دارد . طی سالهای پس از فروپاشی شوروی، منطقهی آسیای مرکزی و قفقاز از نظر ژئوپلیتیکی و نیز ژئواستراتژی اهمیت بسیار یافته و همواره مورد توجهی قدرتهای بزرگ دنیا هستند.
نگارنده در کتاب حاضر با تاکید بر جغرافیای سیاسی بحران در این منطقه تلاش میکند، بنیان و علل وقوع بحرانها و مناقشات را بررسی و رویکردها و اقدامات بازیگران مختلف در این بحرانها را بازبینی کند و در نهایت با تجزیه و تحلیل وضع موجود، راهکارهایی را ارائه نماید.
بر این اساس وی نخست به موضوع اهمیت ژئوپلیتیک منطقه و عوامل موثر در تحولات آن اشاره و سپس موضوع قومیتها و قومگرایی در منطقه و علتها و ریشههای بحران قومی قرهباغ را بررسی میکند. در ادامه به اهداف و منافع بازیگران موثر درمناقشهی قرهباغ، علل و عوامل استمرار بحران چچن و جنگهای داخلی تاجیکستان میپردازد. در پایان نیز پس ازمعرفی انقلابهای رنگین به الگوی رفتار آمریکا و روسیه در فرایند تغییرات سیاسی در جمهوریهای شوروی سابق اشاره میکند.
فهرست
• اهميت ژئوپليتيك اوراسيا
• عوامل موثر در تحولات آسياي مركزي و قفقاز
• قوميت ها و قوم گرايي درآسياي مركزي و قفقاز
• علل و ريشه هاي بحران قره باغ : ميراثي از چالش هاي قومي شوروي
• اهداف و منافع بازيگران تاثيرگذار در مناقشه قره باغ
و...