- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 164507 - 59/2
- وزن: 1.30kg
چرا حافظ ؟
نویسنده: علیقلی محمودی بختیاری
ناشر: علمی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 680
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1375 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
در این کتاب اشعار دیوان حافظ بر اساس موضوع طبقهبندی شده و تجزیه و فصلبندی اشعار وی براساس مشابهتها و ارتباطهای موضوعی و معنایی صورت گرفته است. فصلبندیها بر اساس نظام الفبایی مرتب شدهاند. هدف این بوده تا ابیات با معانی مستقل از سایر ابیات جدا شده و به همراه ابیات مشابه و نزدیک از نظر معنی، در جایی معین قرار گیرند. فرهنگوارهی حاضر، حافظپژوهان را در تفسیر متن به متن، که یکی از مهمترین شیوههای تفسیر شعر حافظ و راهیابی به اندیشههای اساسی اوست، یاری خواهد رساند. مبنای کار، دیوان مصحح مرحوم قزوینی است.
در تدوین این مجموعه برداشت نگارنده از ابیات به طور کلی بر دلالت ظاهر الفاظ و عبارت متکی بوده است. در پایان کتاب یک فهرست راهنمای موضوعی افزوده شده که در آن از همهی مترادفات و مشابهتهایی که در متن کتاب عنوان قرار نگرفتهاند به مدخل اصلی ارجاع داده شده است. برای هر موضوع، عنوانی از متن ابیات هر فصل و از کلمات و اصطلاحاتی که در شعر حافظ به کار رفته، انتخاب شده است.
...بهطور کلی قالب غزل با موسیقی انس دارد و موسیقی بخش جدانشدنی این قالب است. این موضوع در غزلهای حافظ و به ویژه غزلهای عارفانه دوره رندیاش بسیار به چشم میآید. حافظ در آغاز مسلمانی بوده که قرآن را به چهارده روایت میدانسته است. او صوفی شد و در آخر نیز به جهان رندی و معرفت گام نهاد. در هریک از این مراحل او غزلهایی دارد که نماینده سیر تحول اندیشه حافظ هستند.
هنگامیکه انسان به مرحله آگاهی میرسد، خود به خود با موسیقی انس مییابد. حافظ نیز از مرحله تعبد به تصوف میرسد و سپس وارد مرحله حقیقت میشود. یکی از بنیادهای حقیقت موسیقی است، البته این امر به موسیقی در جنبه مبتذل آن اطلاق نمیشود، بلکه موسیقی به معنای هماهنگی و هنجار زندگی است.