دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

پیگرد و رهایی افراشته ؛ برگی از دفتر خودکامگی

پیگرد و رهایی افراشته

نویسنده: ماشاالله ورقا
ناشر: روزنه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 210
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1387 - دوره چاپ: 1

 

مروری بر کتاب

برگی از دفتر خودکامگی

سراینده، نویسنده و طنزپرداز توانا، محمد علی افراشته نامورتر از آن است که به شناسانیدن وی پرداخته شود. با این همه گمان میرود که جوانان، از چند و چون آثار این شاعر مردمی و کهن سالمان از چگونگی و سرنوشت نهایی وی آگاهی بسنده ندارند. از این رو نگارنده با این که نه پژوهش گر ادبی، علمی، تاریخی است و نه نویسنده حرفه ای، بر پایه انگیزه های چندی به نوشتن دانسته ها و یاد مانده هایی پرداخته است.

یکی از سرشناس ترین روزنامه نگاران کشور؛ هنرمند و طنز پرداز نامدار محمد علی افراشته مدیر روزنامه فکاهی چلنگر از جمله کسانی بود که با روی کار آمدن نظام کودتا می بایست بازداشت شود... این کتاب به قلم رئیس سابق دایره اطلاعات و مراقبت شهربانی کل کشور در زمینه چند و چون اتفاقات و ماجراهای رخ داده برای محمدعلی افراشته، شاعر، نویسنده و طنزپرداز پر آوازه ایران در جریان حوادث مربوط به کودتای بیست و هشت مرداد سال 32 نگارش شده است. ورقا ضمن شرح دوره ای کوتاه از تاریخ کشورمان چگونگی پیگرد و رهایی این مرد فرزانه را بیان می کند و گزیده ای از سروده های این شاعر مردمی را در اختیار قرار می دهد.

افراشته شاعر فکاهی سرا و طنز نویس، معروف به “شاعر مردم" بوده و اشعار بسیار ساده و روانش در تمام سال های دهه  بیست قرن حاضر شمسی، دهان به دهان در کوچه و بازار می گشته و ضرب المثل بوده است. از اوایل دهه ی بیست قرن حاضر شمسی، نوشته های افراشته در روزنامه های چپ ایران منتشر می شده، در اسفند 1329 خود، روزنامه ی فکاهی "چلنگر" را تاسیس می کند که تا صبح 28 مرداد 1332 منتشر می شده است.

درباره افراشته پس از کودتای 28 مرداد، توطئه سکوت اجرا شد و بردن نام او در مطبوعات حتی در مقالات جرم شناخته میشد و به همین جهت نسل جوان امروز تا پیش از انقلاب کمتر نام افراشته را شنیده بود و به شیوه کار او آشنایی داشت. اوراق فرسوده روزنامه چلنگر که کارنامه سیاسی و ادبی این شاعر انقلابی و بیداری مردم ایران است نشان دهنده تلاش این انسان آزاده در راه رهایی و بیداری مردم مردم ایران می باشد.

علت نفوذ کلام افراشته در مردم صراحت، سادگی کلام، بی پیرایگی، همدلی و همزبانی او با توده مردم است. بررسی کامل آثار افراشته نیاز به مجال بیشتری دارد. درباره او باید بطور خلاصه گفت: شاعری که در سراسر زندگی شرافتمندانه خود لحظه ای از تلاش و آفرینش هنری باز نایستاد و با شعر ساده و روان خود و همچنین با انتشار روزنامه چلنگر در بحرانی ترین سالهای سیاسی بزرگترین خدمت را راه بیداری توده مردم عرضه داشت.

ویژگی بارز شعر افراشته به کارگیری زبان مردم عامی بود. شیرین، ظریف و ساده شعر می‌گفت و به اشکال سنتی در اشعار موزون و مقفّی مقید نبود. مخاطب طنز او (اعم از نظم و نثر) مردم عامی و کم‌سواد و چهره‌های شعر او مردم محروم، توسری خورده، نفرین شده و آواره شهرها و روستاها بودند.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات