دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

وزیرکشی از بزرگمهر تا به امروز

وزیرکشی از بزرگمهر تا به امروز 

نویسنده: جعفر مهدی نیا
ناشر: امید فردا
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 410
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1385 - دوره چاپ: 1

کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو ؛ لبه عطف سائیدگی مختصری دارد

 

مروری بر کتاب 

مصور

جلد اول از بزرگمهر تا قاجاريه

می‌گویند تاریخ، زمین باروری است که در آن تخم اعم از مرغوب یا نامرغوب به هدر نمی‌رود! آیینه عبرتی است که خوبی‌ها و بدی‌ها را یکسان منعکس می‌کند و در معرض قضاوت و دیدگاه نسل‌های بعدی قرار می‌دهد. همان طوری که صفحات رنگین زندگی، نام قهرمانان ملی ما را در بر دارد، اوراق زرین دیگری نیز هست که در آن‌ها از سیمای درخشان مردمی سخن می‌گوید که در راه راستی و حقیقت گام برداشتند و در این راه حتی از بذل جان خویش دریغ نورزیدند، سیمای قهرمانانی که آدمی با مشاهده آن‌ها در صفحات تاریخ میهن خود بی‌اختیار احساس غرور و افتخار می‌کند.

این کتاب همان‌گونه که از نامش پیدا است تاریخ وزیرکشی در ایران را بازگو کرده‌است. از دیرباز به دلیل حکومت مطلقه و حاکمان خودکامه در ایران، سرانجام وزیران لایق این سرزمین، اگر نه همیشه، در بیشتر دوره‌ها این بود که به دست حاکمان یا عوامل آنها و کوردلان تشنه قدرتی که اصلاحات و تدابیر و محبوبیت وزرای کاردان را به ضرر ادامه،سلطه خود می‌دیدند، از میان برداشته‌شوند.

بزرگمهر وزیر پرآوازه انوشیروان ساسانی اولین قربانی این سیاست شوم و آخرین آنها در این کتاب میرزا تقی‌خان امیرکبیر است. در بخش اول کتاب در توصیف بزرگمهر چنین آمده است: بزرگمهر در دورانی می‌زیست که استبداد مذهبی خاندان ساسانی پس از سرکوب جنبش «مزدکیان» در اوج خود بود و در اثر لیاقت شخصی خسرو اول امور کشور نظمی داشت.

خسرو به علوم یونانی و سریانی ذی‌علاقه بود و فلاسفه‌ی مکتب آتن را پس از بسته شدن این مکتب به امر «یوستی نیانوس» با احترام پذیرفت و در دربارش مبلّغین نسطوری و یعقوبی و نئوفیزیت با مؤبدان زرتشتی بحث می‌کردند و در دورانش در گندیشاپور و ریشهر (ریواردشیر) و شیز و مدارس و کتابخانه‌ها دایر و گرم فعالیت بود. برخی از آثار ارسطو (به‌ویژه منطق) و فرفریوس و جالینوس نیز از راه سریانی یا یونانی به پهلوی برگردانده شده بود. شاه شخصا به انجام بحث‌های فلسفی و سر درآوردن از راز هستی ذی‌علاقه بود. شگفتی نیست که بزرگ‌فرمدار خسرو خود نیز اهل علم و فضل باشد.

این کتاب نخست شما را با بزرگمهر بختگان که یکی از شخصیت‌های معروف دوران مدنیت ساسانی است، آشنا ساخته و سپس با استناد به منابع کهن ایرانی و عرب خاطرنشان می‌سازد که وی از استادان هرمز چهارم (فرزند خسرو انوشیروان) بوده اما به دلیل هوش بسیارش به عنوان وزیر انتخاب می‌شود.

ایرانیان، با شوری و کاوشی درخور، به بررسی و گزارش تاریخ گذشته‌ی خود پرداخته‌اند. بخشی از این گذشته، دوران دیرینه پیش از اسلام را در بر می‌گیرد. بسیار چیزها در مورد این بخش، که ده‌ها سده را در بر می‌گیرد، چندان روشن نیست. درباره‌ی این دوران دور و دراز، افسانه و واقعیت، اسطوره و تاریخ، سخت به هم در آمیخته است.

بعد زمانی، از میان رفتن تدریجی مدارک به دست انسان و طبیعت، سطح به طور نسبی نازل فرهنگ و شیوه‌ی تفکر خرافی و ابتدایی جامعه در آن ایام و غیره و غیره، موجب شده است که دانسته‌ها جسته و گریخته، مسلم‌ها و مطمئن‌ها محدود، و لکه‌های سفید و تھی، و موارد شک و حدس بسیار زیاد است.

دراين جا از مردي سخن مي گوييم كه منابع عرب و منابع كهن ايراني درباره ي او چنين نوشته اند:
بزرگمهر ابتدا معلم«هرمز چهارم» فرزند انوشيروان بوده، چون انوشيروان او را تيزهوش يافت وي را به وزارت صدرات برگزيد و طولي نكشيد وي در اين مقام بر موبد موبدان تقدم يافت.بزرگمهر در دوراني مي زيست كه استبداد مذهبي خاندان ساساني پس از سركوب مزدكيان در اوج بود. وي كتابي به نام «پند نامه بزرگمهر بختگان» خطاب به انوشيروان كه داراي 14250 كلمه بود، نوشت.


فهرست

• آغاز وزيركشي در ايران
• وزيران برمكي و سرانجام آنان
• آغاز و سرانجام سه يار دبستاني
• قتل هفت وزير
• نقش ابراهيم كلانتر در سقوط خاندان زند و صعود قاجاريه به سلطنت
• قتل سه وزير نامدار تاريخ معاصر ايران

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات