دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

هنر عهد تیموریان و متفرعات آن

هنر عهد تیموریان و متفرعات آن

نویسنده: عبدالحی حبیبی
ناشر: بنیاد فرهنگ ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1018
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1355 - دوره چاپ: 1 

کمیاب - کیفیت : درحد نو ؛ واجد فرمان

 

مروری بر کتاب 

مصور - مشتمل بر سوابق و لواحق هنر در آسیای میانه و ممالک مجاور آن با معرفی 2645 اثر هنری و فهارس هنرمندان و نامهای آثار

هنرهای ساخت کتاب و نقاشی . حمایت سلاطین تیموری از هنر، که هدف اصلی از آن کسب مشروعیت سیاسی و همگون سازی فرهنگی بود، عمدتاً بر تولید کتاب تمرکز یافته بود. نتیجه این حمایت گسترده ، که خلقِ قواعد و اصطلاحات خاص هنرهای تجسمی را نیز به همراه داشت ، وضع معیاری برای تعیین نفاست آثار هنری و نیز وضع ملاکهایی برای داوری در باره کیفیت و درجه پیشرفت هنری بود.

تحولات و پیشرفتهای معنایی و صوری و فنی در تولید کتابهای دینی و غیردینی ــ که خوش نویسی ، نقاشی ، طراحی ، تذهیب و صحافی را در بر می گرفت ــ تأثیری دیر پا بر تولیدات بعدی و به طور کلی بر فرهنگ هنرهای تجسمی گذاشت . پشتیبانیِ دربار تیموری از هنر ــ که حامیان روشن بینی چون شاهرخ ، بایسنغر و حسین بایقَرا آن را باب کردند ــ سرمشق فرمانروایان آق قوینلو، عثمانی ، صفوی و مغول شد و تا مدتها پس از زوال سلسله تیموری دوام یافت .

بر اساس منابع ، تیمور هنرمندان و استادکاران را از غرب ایران نزد خود می آورده ، اما هیچ شاهدی دالّ بر اینکه وی مشوق و پشتیبان تهیه نسخه های خطیِ مصور در سمرقند بوده است ، وجود ندارد. به گزارش مورخان معاصر تیمور، ابن عربشاه و شرف الدین علی یزدی ، در عهد تیمور پیکره نگاری بر دیوار مرسوم بوده است ، اما شواهد عینی و ملموس در تأیید چنین رسمی موجود نیست .

قدیمترین نمونه از آثار هنری که با حمایت تیموریان تهیه شده ، مجموعه دوازده نسخه خطی مصور است که به سفارش عمر شیخ ، حاکم فارس ، بین سالهای 812 تا 816 تهیه و به او اهدا شد و در بیشتر انجامه های آنها، علاوه بر امضای کاتبان خوش نویس ، نام شهرهایی از قبیل شیراز و اصفهان و تاریخهایی بین 813 تا 816 ذکر شده است .

از نسخه های خطی دیگرِ منسوب به او، چنین بر می آید که تاریخ شروع حمایت عمر شیخ از تهیه نسخ خطی به 799 بر می گردد. با این همه ، شیراز پیش از سیطره سیاسی تیموریان یکی از مراکز مهم تولید کتاب بوده و شاهد این مدعا نسخه هایی است که متعلق به افرادی از سلسله مظفری بود. وجود مقداری استمرار و پیوستگی بین این سنّتها، خصوصاً در قطع و اندازه و فضاسازی و آرایش و تذهیب ، در نسخه های عمرشیخ مشهود است .

ممکن است پس از مرگ سلطان احمد جلایر در 813، هنرمندانی که در بغداد برای او کار می کردند برای کسب حمایت اسکندربن عمر شیخ به شیراز نقل مکان کرده و آنچه را که در عهد جلایریان ، در قلمرو نقاشی تدوین شده بود، در اختیار او قرار داده باشند.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات