- موجودی: موجود
- مدل: 201926 - 114/3
- وزن: 0.33kg
بحران + هزیمت یا شکست رسوای آمریکا
نویسنده: مایکل لدین , همیلتون جردن
مترجم: احمد سمیعی (گیلانی) , محمود مبنا
ناشر: نشر ناشر - فرهنگ نشر نو
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 328 + 480
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1362 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو ؛ با گالینگور صحافی شده
مروری بر کتاب
بحران ؛ آخرین سال ریاست جمهوری کارتر
این کتاب از زبان همیلتون جردن رئیس ستاد کاخ سفید در دولت کارتر نوشته شده و مشتمل بر خاطرات روزانه وی در سال آخر ریاست جمهوری کارتر و در جریان تلاشهای مستمر دولت وی و تصمیمات و سیاستهای اتخاذ شده از سوی او در جهت مقابله با بحران گروگانگیری و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در ایران است که گاه با تحلیلهای نویسنده بر وقایع همراه میشود.
جردن در این کتاب، مسئله گروگانگیری را به عنوان مهمترین بحران سال آخر ریاست جمهوری کارتر معرفی کرده و با استفاده از یادداشتهای شخصی و بهرهگیری از اسناد و مصاحبه با بسیاری از سیاستمداران و آشنایان به اوضاع ایران به نوع خود بسیاری از زوایای تاریخ ایران را روشن میکند.
این کتاب که محور اصلی آن درباره تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و گروگانگیری دیپلماتهای آن نگاشته شده است رایزنیهای متعدد دولت آمریکا با بسیاری از سیاستمداران ایرانی را نیز در درون خود افشا کرده است.
یادداشتهای روزانه همیلتون جردن که با کمک گرفتن از یادداشتهای روزانه منشی اش الینور کانرز و همکاری عدهای چون سوزان کلاف نوشته شده با عنوان "Crisis" یا همان "بحران" چاپ و در سال ۱۳۶۲ در تهران توسط انتشارات نشر نو و با ترجمه محمود مبنا منتشر شده است.
کتاب وی را متممی بر ناگفتههای ویلیام سولیوان در کتاب مأموریت در ایران میدانند. کتاب بحران با اینکه خالی از اشکالات محتوایی و نقص برخی مطالب تاریخی و غرض ورزی مؤلف نیست ولی نکات مهمی را یاداوری میکند. از جمله وی در دیدار با شاه از تعجب و حیرت وی از تبدیل طرفدارانش که در خیابانها به وی ابراز احساسات میکردند در عرض دو ماه به کسانی که علیه او شعار مرگ میدانند یاد میکند.
هزیمت یا شکست رسوای آمریکا
نگاهی به انقلاب اسلامی و روابط آمریکائیها با شاه
روابط ایران و آمریکا از اواسط قرن نوزدهم میلادی آغاز شد. این روابط از سال ۱۹۴۴ تا انقلاب ایران در بهمن ماه سال ۱۳۵۷ برقرار بود. پس از پیروی انقلاب ایران، دو کشور در چند مورد محدود روابط سیاسی و نظامی محرمانهای با یکدیگر برقرار نموده بودند.
آمریکا در دهه ۱۹۵۰ میلادی با تشکیل کنسرسیوم نفت با انگلستان شریک شد. واشنگتن پرداخت وام ۴۵ میلیون دلاری به ایران را تصویب کرد و ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا از تهران دیدار کرد. این سفر با سفر محمد رضا شاه از واشنگتن جواب داده شد. در سال ۱۳۳۶ قرارداد مودت ایران و آمریکا به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
با ورود جان کندی به کاخ سفید فشار آمریکا بر شاه برای درپیش گرفتن اصلاحات افزایش یافت. شاه در اواخر سال ۱۳۴۱ از واشنگتن دیدار کرد و توانست حمایت کندی را جلب کند. در مراجعت از آمریکا شاه انقلاب سفید به همراه اصول ششگانه انقلاب شاه و ملت را به رفراندم گذاشت.
پس از سقوط محمدرضا شاه پهلوی در سال ۱۹۷۹، دولت جیمی کارتر سعی کرد تا روابطش را با حکومت جدید اسلامی در تهران بهبود ببخشد. در اواسط سال ۱۹۷۹ دولت کارتر طرح مشترک سیآیای و وزارت امور خارجه برای تقسیم اطلاعات جاسوسی با ایران را تصویب کرد. کاخ سفید امیدوار بود که اگر اطلاعات فوقالعاده حساس - همچون وضعیت نظامی عراق و نگرانی آمریکا از اینکه فروپاشی ارتش ایران در پی انقلاب میتواند موازنهٔ قدرت در منطقه را برهم بزند - را در اختیار برخی از افراد حکومت جدیدالتاسیس قرار دهد، رابطهٔ جدیدی آغاز خواهد شد و از عناصر معتدلتر در ایران حمایت میشود. زمانی که این تلاشها در شرف آغاز بودند، در ۴ نوامبر ۱۹۷۹ دانشجویان پیرو خط امام به سفارت آمریکا در تهران حمله کرده و ۵۲ دیپلمات آمریکایی را به مدت ۴۴۴ روز به گروگان گرفتند و به این ترتیب تلاشهای دولت کارتر ناکام ماند.