- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 163669 - 67/4
- وزن: 1.00kg
هزار و یک حکایت تاریخی
نويسنده: محمود حكيمى
ناشر: قلم
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 1170
اندازه كتاب: وزیری - سال انتشار: 1393 ~ 1369 - دوره چاپ: 10 ~ 1
مروری بر کتاب
بی گمان یکی از توانمندیهایی که هرسخنور و شاعری را تجهیز و قادر به تفکر درست می سازد آگاهی از لطایف و نکات تاریخی، ادبی، سیاسی، جامعه شناسی، فلسفی و هنری است. محمود حکیمی گوشه ای از این نکات را در کتاب هزار و یک حکایت تاریخی گردآوری کرده و در این کار رعایت امانت را نیز فراموش ننموده؛ و هر حکایت را با استناد به منبع آن ذکر کرده است. ریشه و سرچمشه ی بسیاری از مثل های رایج در جامعه را در این کتاب می توان یافت.
کارت ویزیت (طنز)
«روزی یکی از اشخاص از خود راضی در غیاب "ولتر" نویسنده و فیلسوف شهیر فرانسوی به دیدنش رفته بود.بر خلاف انتظار، دید که وضع اطاق او بسیار درهم و آشفته و گرد وخاک زیادی روی میز تحریرش نشسته است. مرد ازخود راضی از فرط ناراحتی با انگشت خود روی همان میز گرد آلود نوشت «خ ر » و اتاق را ترک کرد . فردای آنروز تصادفن ولتر را در خیابان دید وگفت:دیروز خدمت رسیدم تشریف نداشتید.
ولتر با نگاهی به او گفت: بله، کارت ویزیت شما را روی میز تحریر دیدم!»
ارزش هنرمند
«در پایان جنگ جهانگیرنخست "پادروسکی"(1860-1941)پیانیست و آهنگساز بزرگ لهستانی به پاس کوشش هایش در راه استقلال و آزادی لهستان به عنوان اولین نخست وزیر این کشور انتخاب گردید. در کنفرانس صلح ورسای که در سال 1919با حضور روسای دولتهای متفق برگزار شد، "کلمانسو"با پادروسکی آشنا شد. نخست وزیر فرانسه از او پرسید: آقای پادروسکی! شما با پادروسکی پیانیست مشهور نسبتی دارید؟
نخست وزیر لهستان پاسخ داد :بله، من خودم هستم.
کلمانسو با حیرت گفت: عجب!من تصور نمی کردم مردی به آن بزرگی نخست وزیری را قبول کند!»
حاضر جوابی چرچیل(طنز)
«یکی از زنان نماینده ی حزب کارگر در مجلس انگلستان نخست وزیر وقت "وینستون چرچیل" را مورد استیضاح قرار داد و در ضمن سخنان خود با لحن تند وزننده ای به وی گفت : اگر من زن شما بودم، قهوه ی زهر آلودی به شما می خوراندم.
چرچیل بی درنگ جواب داد: اگر من هم شوهر شما بودم، فوری آن را می خوردم.»
شما ممکن است جنگ را ببرید، اما پیروز نخواهید شد. (تاریخی)
جنگ داخلی اسپانیا که از 1936-1939اتفاق افتاد یکی از خونین ترین حوادث قرن بیستم است . در این جنگ طرفداران ژنرال فرانکو بر ضد جمهوری خواهان جنگیدند.طرفداران فرانکو در هنگام فتح هر شهر همه ی طرفداران جمهوری را بی رحمانه اعدام می کردند.
«تنها یک نفر بنام پرو فسور «میگل اونامنو» بود که جرات کرد فریاد اعتراض بلند کند و این فریاد را به گوش اکثریت خاموش برساند. وی که استاد در رشته ی فلسفه، مغز متفکر اسپانیا و رییس دانشگاه معتبر سالامانکا بود، ابتدا از فرانکو حمایت می کرد، ولی وقتی موج پایان ناپذیرترور را مشاهده کرد، عقیده اش نسبت به فرانکو عوض شد وصریحن اعلام داشت:نمی خواهم همدست مشتی آدم کش شناخته شوم.
این مرد آزاد واندیشمند بزودی به عمل جسارت آمیزی دست زد که نامش را در میان آزاد مردان جاودانه ساخت.اقدام شجاعانه ی پروفسور زمانی انجام گرفت که فرانکو در یک جشن علمی در دانشگاه سالامانکا شرکت کرد. در این جشن پیرمرد 72ساله ، خطابه ی فنا ناپذیر خود را خطاب به فرانکو که در ردیف نخست نشسته بود ایراد کرد:
آخرین بار «فریاد زنده باد مرگ»* را همین چند دقیقه ی پیش شنیدم. به نظر من مفهوم این فریاد با مفهوم «مرده شور این زندگی را ببرد» کمترین فرقی ندارد. این خانه(دانشگاه) معبد عقل وخرد است، اما شما از این جا سلب حیثیت کرده اید.«شما ممکن است جنگ را ببرید، اما پیروز نخواهید شد».
شما بدین سبب جنگ را خواهید برد که زور و خشونت اعمال می کنید، حال آنکه برای پیروز شدن باید فقط متقاعد کرد و برای متقاعد کردن باید چیزی داشت که شما فاقد آن هستید:عقل و خرد وحق توسل به این جنگ.به نظر من از شما خواستن که به اسپانیا هم فکر کنید، آب در هاون کوبیدن است. دیگر چیزی ندارم که بگویم.»اونامونو از همان روز به بعد در منزلش تحت نظر قرار گرفت. دو ماه ونیم بعد روزنامه هااعلام کردند که استاد اسپانیا یی در منزلش فوت کرده است!
...محمود حكیمی در سال ۱۳۲۳ در تهران متولد شد و پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی ومتوسطه،برای تحصیل دررشته زبان انگلیسی وارد دانشگاه تربیت معلم شد و پس از مدتی تدریس در مدارس، برای ادامه تحصیل دررشته تعلیم و تربیت به انگلستان رفت و پس از دریافت درجه فوق لیسانس و بازگشت به ایران، به تدریس در مراكز تربیت معلم پرداخت.
محمود حكیمی از روزگار تحصیل به ادبیات فارسی و تاریخ تمدن علاقه داشت و با این گرایش به مطالعه آزاد می پرداخت.محمود حكیمی سالها در مدارس تهران به عنوان معلم زبان انگلیسی كار كرده است و مطالعه، تحقیق و تالیف و سرودن اشعاری با مضمون ادبیات معاصر و انقلابی ایران و تالیف كتبی پیرامون تاریخ تمدن از كارهای روزمره محمود حكیمی است...