- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 171809 - 59/1
- وزن: 0.30kg
نگاهی به جامعه شناسی
نویسنده: پروین سازگارا
ناشر: کویر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 160
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1377 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
با تاکید بر فرهنگ
این کتاب به تعریف جامعهشناسی و رابطه ان با سایر علوم میپردازد. روش تحقیق در علوم اجتماعی و انواع ان را توضیح می دهد و مباحثی نیز در رابطه با فرهنگ، فرهنگ جامعه و فرهنگ و تمدن دارد. در اکثر کتب جامعهشناسی فرهنگ را به مادی و غیرمادی تقسیم نمودهاند. این تقسیمبندی جنبهای ذهنی دارد و با اندکی تعمق ملاحظه میگردد که این تمایز بهطور دقیق، تقریبآ غیرممکن است، زیرا در آثار فرهنگ مادی که به صورت مصنوعات بشر عرضه میشود جلوههای فرهنگ معنوی نیز متجلی است.
همچنین آثار فرهنگ معنوی در اکثر اوقات به صورت مادی نمایان میشود گفتهاند که دست ساخت بشر (چه به صورت منقول و چه غیرمنقول) در انتقال فرهنگ مادی و زبان و خط در انتقال معنوی نقش بیشتری دارند. ما در این زمینه با آلن بیرو، درباب طبقهبندی فرهنگ همعقیده میشویم، وی معتقد است دانشمندان فرهنگ را از دو بُعد متمایز مورد توجه قرار میدهند:
الف ـ فرهنگ به عنوان «واقعیتی عینی» نظیر آثاری که تحققپذیرفتهاند یا هرآنچه به عنوان حاصل یا نتیجهای ارائه و کسب میشود.
ب ـ فرهنگ به عنوان واقعیتی که انسانها با آن زندگی میکنند، مشارکت در سلسلهاموری مستمر و باتحرک، هیئتی پرتحرک متشکل از ارزشها (مدلهای فرهنگی).
ویژگی فرهنگی
وقتی که درباره کوچکترین جزء از یک فرهنگ بحث میشود اصطلاح «Trait به معنای ویژگی» یا «Item به معنای مورد» یا «Element به معنای عنصر»، به کار برده میشود. این جزء باید مستقلا دارای «کارکرد» خاصی باشد. بهطور مثال جرقه ناشی از وصل کردن دو سر سیم، یک عنصر از فرهنگ مادی گفته میشود. تکاندادن دست برخی از اقوام در هنگام ملاقات رودررو را که نشانهای از سلام و تعارف است، عنصری از فرهنگ غیرمادی میتوان محسوب داشت اما همانطور که در طبقهبندی فرهنگ توضیح داده شد اصولا جدایی هر یک از دو جنبه مادی و غیرمادی عملی نیست زیرا آثار هر یک در دیگری متجلی است.