- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 164358 - 60/4
- وزن: 0.40kg
نویسنده ، نقد و فرهنگ
نویسنده: جورج لوکاچ
مترجم: اکبر معصوم بیگی
ناشر: دیگر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 280
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1386 - دوره چاپ: 2
مروری بر کتاب
مجموعه حاضر از شش مقاله و یک نامه فراهم آمده است. عمده ی این گفتارها به دوره نخست و دوره ی میانی آثار لوکاچ تعلق می گیرند.فیلسوف بزرگ مجار، در گسترهی پهناور و گونهگونی از مکتبهای نظری و اندیشهوران نوآور در زمینهی فلسفه، نقد ادبی و تاریخ ادبی در سدهی بیستم تأثیر نهاده است: از مکتب فرانکفورت، تئودور آدرنو، والتر بنیامین، لوسین گلدمن، اعضای مکتب بوداپست تا اندیشهگرانی چون ایشتوان مساروش، تری ایگلتون و فردریک جیمسون.
مجموعهی نویسنده، نقد، فرهنگ به زبدهترین مقالههای لوکاچ در پهنهی نقد ادبی، نظریهی ادبیات، زیباییشناسی و فرهنگ اختصاص دارد و نویسنده در ضمن این مقالهها به کار بزرگانی چون گوته، تالستوی، زولا، تورگنیف، توماس مان، فلوبر، شکسپیر، لسینگ و بسیاری دیگر میپردازد.» این
لوکاچ در "روایت یا توصیف" بر آن است که دو شیوه ی هنری ترکیب بندی یعنی روایت و توصیف نمودار دو دوره ی اجتناب ناپذیر تکامل سرمایه داری است، یعنی مرحله ی آغازین پیروزی بر فئودالیسم (پیش از انقلاب 1848) و مرحله ی نهایی منحط پیش از پیروزی طبقه ی کارگر (پس از انقلاب های سراسری 1848 و فروشدن نیروهای انقلابی و برآمدن ضد انقلاب فاتح).
لوکاچ رئالیسم (و نمایندگان برجسته ی آن بالزاک و استندال) را نمودار دوره ی نخست و ناتورالیسم (و بزرگ ترین شاخصه های آن فلوبر و زولا) را نمودار مرحله ی دوم و پسین می داند. در نظر لوکاچ خواه روایت یا توصیف، اصل ترکیب بندی نویسنده مبتنی بر یک جهان نگری از جامعه و انسان ها و نقش انسان ها در شکل گیری سرنوشت خود است.
در طی جنگ جهانی دوّم بسیاری از مردم امیدوار بودند که نابود شدن رژیم هیتلر همزمان به پایان یافتن ایدئولوژی فاشیستی بیانجامد. با این همه، رویدادهایی که از زمان پایان جنگ در آلمان غربی بهوقوع پیوست نشان داد که چه بسا پایهی اقتصادی و سیاسی برای از نو جان گرفتن فاشیسم هیتلری را ارتجاع انگلوساکسون همچنان محفوظ نگه داشته و گسترش بخشیده است.
آثار این گسترش به قلمرو ایدئولوژیکی، امروزه ایدئولوژی هیتلریسم را به معضلی بسیار واقعی، و نه فقط مسئلهای تاریخی، مبدّل میکند. چون به عقب برگردیم و به پیدایش فاشیسم نظر کنیم، میبینیم که روشنفکران چه مسئولیت حیاتی و حساسی از بابت گسترش این ایدئولوژی بر دوش دارند. دریغ که در این خصوص فقط به چند استثنای انگشتشمار برمیخوریم...
جرج لوکاچ، متفکر و فیلسوف بزرگ مجار، در گسترهی پهناور و گونهگونی از مکتبهای نظری و اندیشهوران نوآور در زمینهی فلسفه، نقد ادبی و تاریخ ادبی در سدهی بیستم تأثیر نهاده است: از مکتب فرانکفورت، تئودور آدرنو، والتر بنیامین، لوسین گلدمن، اعضای مکتب بوداپست تا اندیشهگرانی چون ایشتوان مساروش، تری ایگلتون و فردریک جیمسون. مجموعهی نویسنده، نقد، فرهنگ به زبدهترین مقالههای لوکاچ در پهنهی نقد ادبی، نظریهی ادبیات، زیباییشناسی و فرهنگ اختصاص دارد و نویسنده در ضمن این مقالهها به کار بزرگانی چون گوته، تالستوی، زولا، تورگنیف، توماس مان، فلوبر، شکسپیر، لسینگ و بسیاری دیگر میپردازد.