- موجودی: موجود
- مدل: 190367 - 209/6
- وزن: 0.80kg
نهضت های آرمانی هم پیوند و بدرالدین
نویسنده: رحیم رئیس نیا
ناشر: مبنا
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 398
اندازه کتاب: وزیری گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1383 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
در این کتاب، جنبش 'بدرالدین سماوی' از آرمانخواهان ترکیه در قرن هشتم و نهم هجری تحلیل میگردد. پترو شفسکی در بررسی ویژگیهای کلی نهضتهای سدههای چهاردهم و پانزدهم/ هشتم و نهم قمری، نهضت شیخ بدرالدین را هم ردیف و متاثر از نهضتهای ضد فئودالی سربداری در نقاط مختلف ایران دانسته، در این مورد چنین مینویسد:
'بین این نهضتها (نهضتهای سربداری) و جنبشهای مردم خاور نزدیک و میانه در قرن پانزدهم ـ میلادی از قبیل خروج شیخ بدرالدین سماوی ـ بؤرکلوجه مصطفی در تزکیهی عثمانی به سالهای 18 - 1415 م/ 21 - 18 ق و نهضت حروفیون ایران و آذربایجان و آسیای صغیر در نیمهی اول سدهی پانزدهم میلادی و.... علایم خویشاوندی و نزدیکی وجود دارد... نهضتهای یاد شده همه دارای معتقدات مشترکی بودند که عناصری از باورهای فرق مختلف تشیع و نیز تصوف را دربر داشتند. از همین روی، دراویش و صوفیان دارای تمایلات شیعی، در آنها که در پی تحصیل مساوات و برابری اقتصادی و اجتماعی بودند، تاثیر عمدهای داشتند'.
شیخ بدرالدین٬ شخصیتی اسلامی سیاسی بود که در اجتهاد مقامی هم ردیف قاضی عسکرداشت. وی در دولت عثمانی که با دوره تیمور لنگ همزمان می شود٬ یعنی اواخر قرن هشتم و اوایل قرن نهم فعال بود. شیخ بدرالدین نظریاتی درباره عدالت اجتماعی داشت که پیروان زیادی را با خود همراه کرد.
من در این کتاب سعی کردم تمام جریاناتی که می توانستند به نحوی با این جنبش ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم داشته باشند٬ معرفی کنم. همچنین هم نهضت هایی که برجنبش شیخ بدرالدین توانستند تأثیربگذارند و هم نهضت هایی که از جنبش شیخ بدرالدین تأثیر پذیرفته اند٬ موردبررسی قرارگرفته اند.
حتی نهضت های دیگری که مانند نهضت شیخ بدرالدین در قرون وسطا فعال بودند و تعدادشان هم زیاد بود. نهضت هایی که درپی تفکرات عدالت طلبانه با نظام های حاکم درگیر بودند در این کتاب مورد بررسی قرارمی گیرند. شیخ بدرالدین در ایران چهره گمنامی است؛ درحالی که در ناظم حکمت٬ شاعر بزرگ ترکیه٬ یک منظومه بلند درباره او سروده و به همین نام منتشر کرده است و در بسیاری از کشورها هم شخصیت شناخته شده ای است.