- موجودی: موجود
- مدل: 193595 - 202/4
- وزن: 1.50kg
نمونه های نظم و نثر فارسی
نویسنده: حسین بحرالعلومی , سید محمد دبیر سیاقی , علی اکبر فرزام پور
ناشر: دانشگاه سپاهیان انقلاب ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 580 + 520
اندازه کتاب: وزیری لب برگشته - سال انتشار: 1356 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو
مروری بر کتاب
آنچه در این مجموعه گرد آمده است، نمونههایی است زیبا و قطعاتی سودمند و آموزنده، ریخته قلم استادان باتجربه و تراویده طبع سخنوران سخنشناس که از میان انبوه نوشتهها و شعرهای رنگارنگشان برگزیده شده است. نوشتهها بر مسائل اجتماعی و فنی و سرگذشت بزرگان و ناموران و باریکیهای اندیشه و راه و رسم و عادات و آداب نیکشان و داستانهای پرنکته و لطیفه و مباحث تاریخی مشتمل است و در همه آنها کلام استوار و عبارات جاافتاده و ترکیبات نیک بههم یافته و الفاظ دال بر معنی مقصود و لغات تراش خورده است.
زمان نگارش قطعات و سرایش اشعار حدود ده قرن گستردگی دارد و بنابراین خود گویای دریافت تحولهای تدریجی که از خواص زبانهای زنده است و دگرگونیهای لفظی و معنوی و مرگ و توقف یا تولد و سیر الفاظ و مفاهیم آنها تواند بود و این سیر تدریجی و تکمیلی یا تحولی را بهخوبی نشان تواند بود.
...اگر از اشعار مدحی دوره های کهن که بیشتر برای خوشایند پادشاهان و راهی برای تقرب و به دست آوردن انعام فراوان بوده است، بگذریم، ایرانیان همواره شعر را در حکم ابزاری برای بیان افکار و عقاید خود به کار برده اند و کمتر موضوعی است که درباره ی آن شعر نگفته باشند، فلسفه، دین، عرفان، تصوف، وصف طبیعت، مدح ممدوح و معشوق، عشق الهی و...
اشعاری که از دوره ی پهلوی برای ما باقی مانده است بسیاراند که همان نیز دچار تحریف و دستکاری های بسیار شده است. بعضی از قطعات باقیمانده اشعار تعلیمی و اخلاقی اند و بیشتر شامل سخنان حکیمانه و دستورهایی در مورد اداره ی مملکت بوده است. اما از شروع شعر فارسی که با ابو وصیف سگزی مقرب دربار صفاریان آغاز شد، مضامین شعر بیشتر مدح ممدوحان است. شعر فارسی نخست در قالب قصیده و به منظور مدیحه سرایی آغاز شد و در دوره های بعد در شعر فارسی مقامی ممتاز یافت.
حتی نسخه هایی از این مدایح را به بلاد اطراف نیز میفرستادند تا هم ابزاری برای تبلیغ و هم وسیلهای برای تهدید و قدرت نمایی باشد. البته صله های فراوان پادشاهان و امرا در ترویج این نوع شعر نقش به سزایی داشت.مرثیه، نیز از قدیمترین دوران شعر فارسی در شعر شاعران راه یافته است و در دیوان شاعرانی چون فیروز مشرقی، رودکی و شهید بلخی دیده می شود.
شعر اخلاقی، نیز از عهد فردوسی در سخن شاعران داخل شد. شاعران بدون توجه به احساسات شخصی و منافع از روی کمال حسن نیت و رواج خوبی ها و زیبایی ها به منظور بالا بردن سطح اخلاقی مذهبی و سعادت بشر به این نوع شعر روی آوردند.