- موجودی: موجود
- مدل: 201749 - 108/5
- وزن: 0.40kg
نمودهای فرهنگی و اجتماعی در ادبیات فارسی
نویسنده: محمود روح الامینی
ناشر: آگه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 280
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1375 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
واژه « ادبیات » جمع ادب، معرب از فارسی در زبان فارسی امروز، از دوره مشروطیت به بعد، همسنگ واژه فرانسه و به معنی نوشتارها و اثرهای هنری سنجیده، فرهیخته، خوشایند و گویا در زمینه های داستانی، ادبی، تاریخی، جغرافیایی، اجتماعی و ... به کار میرود و در سازمان آموزشی امروز ایران به درس ها و رشته ها و دانشکده ای گفته میشود که این دانش ها را می آموزند .
یکی از توصیفها و تعریفهای ادبیات که درخور جستارهای این مجموعه است، «آیینه تمامنمای رویدادها، آیینها، رفتارها، تلاشها، اندیشهها و .... جامعه» است که زبان حال و شناسنامه یک ملت میباشد و میتوان جامعه را با بررسی محتوا و موضوع ادبیات آن شناخت؛ رویدادها و رفتارهای اجتماعی را دانست و سیر تحولی پدیدههای اجتماعی را ردیابی کرد.
این کتاب که مجموعهای از جستارها را دربر میگیرد، شامل سه بخش و به ترتیب برگرفته از کتابهای نثر، کتابهای شعر و سندها است که این زمینهها را دربر میگیرد:
الف) از کتابهای نثر: پژوهشی مردمشناختی در منظومه درخت آسوریگ، درآمد و هزینه سیستان به روایت تاریخ سیستان، رفتارها و کردارهای اجتماعی در ارداویرافنامه، زبان فارسی و فرهنگ ایرانی در هندوستان به روایت ابن بطوطه
ب) کتابهای شعر: بازتاب قشربندی اجتماعی در دیوان حافظ، ساختار فرهنگی و اجتماعی ازدواجهای شاهنامه، زنسالاری در ازدواجهای شاهنامه، دو شاعر: یک مضمون و دو زمان، در خانه رعیت از زبان شاهنامه
ج) اسناد: ارزش اجتماعی و فرهنگی نامههای خصوصی، پیشهوری بازار کرمان (به روایت وقفنامه گنجعلیخان)، تحلیل یک وقفنامه ـ وقفی بر خمسه مسترقه و تحلیل یک قباله سنتی.