- موجودی: موجود
- مدل: 192810 - 59/2
- وزن: 0.20kg
نقش قبیله های اسکان یافته - کوچ نشین ایران در دوران نوین
نویسنده: ولادیمیر ولادیمیروویچ تروبتسکوی
مترجم: سیروس ایزدی
ناشر: بیگوند
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 62
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : در حد نو _ نو
مروری بر کتاب
مقاله ای از و. و. تروبتسکو پیرامون تاریخ نوین ایران
پیدایش زندگی کوچ نشینی با توجه به اقتصاد دامی متاثر از شرایط طبیعی است، خشکی هوا و کمبود باران در فصل تابستان، موجب خشکیدن نباتات می شود، از سوی دیگر گرمای شدید هوا به دامها صدمه می زند، و آنها را تلف می کند. در نتیجه حرکت دامدارها به نقاط معتدل و سرزمین های کوهستانی، برای دستیابی به مراتع سرسبز و حفظ دام ها در برابر گرما و سرما، خشکی و بارندگی، امری ضروری است.
تغییرات آب و هوا در فصول سال سبب پیدایش نوعی زندگی ییلاق ــ قشلاق می گردد، بدین ترتیب در اواخر بهار ایلات و عشایر کوچ رو به همراه دام از مناطق جلگه ای گرمسیر به کوه ها کوچ میکنند، و در پاییز مجددا به سوی دشت ها سرازیز می شوند.
از عوامل موثر دیگر در ایجاد پدیده های کوچ گری، عامل سیاسی را میتوان ذکر کرد، زیرا اغلب اوضاع و احوال سیاسی، بویژه کوچ اجباری ایلات و عشایر از سرزمینی به سرزمین دیگر، و نیز دشواری های سیاسی دیگر سبب پیدائی و گسترش زندگی کوچندگی در یک منطقه میگردد.
بررسی زندگی کوچ نشینی مبین آن است که این پدیده بیشتر در سرزمین های نیمه خشک و حاشیه ای یعنی مناطقی که اغلب غیر قابل کشت، شیبدار و سنگلاخ و نامناسب برای کشاورزی است وجود دارد. بر اثر افزایش جمیعت اندک اندک سرزمین های حاصلخیز به زیر کشت درآمد، و اراضی کناره های غیر قابل کشت به صورت چراگاه مورد بهره برداری قرار گرفت، این امر موجب شد که گروهی از انسانها که به پرورش دام اشتغال دارند، به منطور استفاده از مراتع، زندگی متحرک و کوچ نشنی را برگزینند. برخی از محققان عقیده دارند که زندگی کوچ نشینی پس از گسترش کشاورزی و در نتیجه افزایش جمعیت به وجود آمده است. بنابرین میتوان گفت زندگی کوچ نشینی از کشاورزی و زندگی روستا نشینی مشتق شده است.