- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 161891 - 64/6
- وزن: 0.30kg
نقدی بر مقدمه ابن خلدون
نویسنده: سیدمهدی حجتی
ناشر: پیروی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 120
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1377 - دوره چاپ: 1
کیفیت : درحد نو
مروری بر کتاب
نویسنده در این کتاب به نقد و ایراد نظرات ابن خلدون و کتاب 'مقدمه 'او پرداخته و معتقد است که پس از مطالعه کتاب مذکور 'به این نتیجه رسیدم که این مرد [ابن خلدون] با توجیهات خود درباره مورخان و سلاطین و نوع بشر و مطرح کردن عصبیت, آن هم از نوع مذموم آن در وجود انسان و خلاصه بی عقل و بیشعور معرفی کردن سیاهپوستان چه خدمتی به اروپائیان و سلاطین جبار و ستمگر و چه خیانتی در مورد اسلام و مسلمین و حتی قوم عرب که خود نیز از آنان بوده مرتکب شده است .
...ابن خلدون در این کتاب از کلیه علوم عصر خود نیز گفتگو کرده و از این رو مقدمه وی را می توان به منزله دایره المعارفی به شمار آورد. او در تاریخ ، روش متقدمان را مورد انتقاد قرار داده و معتقد است که مورخ باید علل حدوث وقایع را نیز با شیوه علمی تجربه و تحلیل کند . توین بی ، مورخ شهیر انگلیس ، ابن خلدون را از هوشمندان و نوابغ جهان می شمرد و می نویسد : وی در مقدمه به درک و تصور و ابداع فلسفه ای برای تاریخ نایل آمده است . که بی شک در نوع خود بسیار گرانبهاست و با هر عقلی در هر زمان و مکان تطبیق می کند .
کتابى که هم اکنون بنام «مقدمه ابن خلدون» معروفست در حقیقت «مقدمه و کتاب نخستین» کتاب العبر است.ارزش تحقیقات و اخبار تاریخى کتاب العبر برحسب اقسام مختلف آن متفاوتست و میتوان گفت مهمترین و با ارزشترین مباحث آن همان قسمتهایى است که متعلق بتاریخ بلاد مغرب است، زیرا اطلاعاتى که در این قسمت کتاب العبر آمده جنبه ابتکارى دارد و ابن خلدون آنها را از کتب دیگر نقل نکرده بلکه خود آنها را گرد آورده است، یعنى مطالب مزبور عبارت از اطلاعات و تجربیاتى است که وى در ضمن رفت و آمد با قبایل و اقامت در شهرهاى گوناگون مغرب بدست آورده یا شرح وقایعى است که خود در آنها دخالت داشته است و به همین سبب دو مجلد مزبور از کتاب العبر مأخذ اساسى تاریخ بلاد مذکور از آغاز فتح اسلام تا قرون اخیر بشمار میرود و مورخان و خاورشناسانى که در تاریخ مغرب بتحقیق پرداخته اند میگویند بدون کتاب العبر هرگز اطلاع صحیحى از تاریخ بلاد مغرب و ملت ها و طوایف آن در خلال اعصار مزبور بدست نمى آید.
از این رو مى بینیم این قسمت تاریخ ابن خلدون به بیشتر زبان هاى اروپایى بطور کامل ترجمه شده است، چنانکه این قسمت تاریخ وى بزبان فرانسه ترجمه شده و در سال هاى 1852 و 1856 در دو جلد در الجزایر منتشر گردیده است و همچنین بار دیگر در پاریس در سالهاى 1925 و 1927 چاپ شده است.
فهرست
زندگی ابن خلدون
مورخان از دیدگاه ابن خلدون
مامون از دیدگاه ابن خلدون
هذیان گویی مورخان
نظریه ابن خلدون درباره سیاهپوستان
ابن خلدون و پیدایش انسان
نظریات ابن خلدون در مورد بادیهنشینی
موانعپادشاهی و کشورداری
خودکامگی و کشورداری
گفتاری درباره امامت و خلافت
خلافت یزید
مشاغل دینی مربوط به دستگاه خلافت
فلسفه تاریخ