- موجودی: موجود
- مدل: 198299 - 9/1
- وزن: 0.80kg
نظریه های جامعه شناسی
نویسنده: غلام عباس توسلی
ناشر: سمت
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 481
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1374 - دوره چاپ: 5
مروری بر کتاب
جامعه شناسی علمی است که حتی در تجربی ترین شکل خود نیز با نظریه سر و کار دارد. اگرچه تقریبا همه جامعه شناسان در این باره اتفاق نظر دارند؛ هر یک از مکاتب جامعه شناسی درباره معنای نظریه، رابطه آن با واقعیت و چگونگی کاربرد و آزمون آن، تعریف خاصی ارائه می دهند. در هر صورت چون جامعه شناسی نیز در مقام یک علم، باید بتواند بنیانهای معرفتی و روش شناسی خود را روشن سازد و به تدوین نظریه اجتماعی و عرضه آن بپردازد، ابتدا باید تعریف دقیقی از «نظریه» به دست دهد.
ج. بیلی در کتاب نظریه اجتماعی در عمل می نویسد:« نظریه، در جامعه شناسی نقش پیچیده ای دارد؛ نظریه در این رشته همچون سایر رشته ها انگیزه ایجاد می کند، وحدت می بخشد و ما را به تحقیق هدایت می کند، لیکن در عین حال آن را به مکاتب مختلفی نیز تقسیم می کند و برخلاف بسیاری از رشته های دیگر، دنیای علمی و نظری خاصی ایجاد می کند که با عمل هیچ رابطه ای ندارد و از خلال آن یک تقسیم کار نبستا مصنوعی ومحتاطانه ای قابل استخراج است.»
او ادامه میدهد« اصطلاح نظریه جامعه شناختی به صورت ابهام آمیزی به کار میرود، به طوری که گاهی هر نوع تحقیقی را در برمی گیرد و گاهی نیز تنها نتایج آنها حاصله از تحقیقات تجربی را که به شیوه استقرایی جمع بندی شده اند، شامل می شودو در هر صورت کاربرد نظریه اجتماعی در هر دو معنی عام و خاص آن، آگاهی ما را نسبت به امکان استفاده از نظریه جامعه شناختی، فزونی می بخشد.»