- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 183470 - 111/1
- وزن: 0.90kg
نسخه عطار
نویسنده: ح. محمد تقی عطار نژاد
ناشر : افتخاری
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 528
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1352 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو ؛ روی جلد نوشته دارد
مروری بر کتاب
یا ایجاد معلومات و رفع مجهولات
گیاهشناسی در ایران قبل از اسلام نیز سابقهٔ طولانی داشت. در اوستا بارها از «اورورو بیشه زو» (گیاه درمانی) ستایش شده است و واژهٔ اورورو به معنی گیاه فرشته نگهبان امرتات (امرداد) که خود یکی از امشاسپندان و کمال جاودانگی است در اوستا آمده است. پزشکان ایرانی از صدها گیاه و رستنیِ درمانبخش آگاه بودند و آنها را مقدس میشمردند. مقدسترین این گیاهان ۳۰ نوع بود که نمادی از نام روزهای سیگانهٔ یک ماه بود. به طور مثال نام روز آذر که نماد گیاهی آن در اوستا «اثرگون» نام دارد و آن نوعی گل همیشه بهار است که دم کردهٔ آن محرک سلسله اعصاب است و برای رفع خستگی استفاده میشد.
آغاز کاربرد وسیع گیاهان دارویی و رونق و گسترش آن در کشورهای شرقی بخصوص در دورهٔ اسلام به زمانی که شرق به کارها، نوشتهها و ترجمههای آثار بقراط، جالینوس و کتابهای دیوسکوریدوس و پلینیوس و دیگران دسترسی یافت، مربوط میشود. زیرا کارها و آثار این دانشمندان یونانی مستقیماً از طریق شام و شرق رسید و در اوایل قرن سوم میلادی در بیتالحکمه به عربی ترجمه شد.
کتاب «گیاهان» یا «الحشایش» یکی از مهمترین ترجمههای این منابع است که در واقع همان ترجمهٔ دِ ماتریا مدیکای دیوسکوریدوس است و از آن زمان و حتی تا همین اواخر به عنوان طب سنتی همیشه مورد استفاده قرار میگرفت. محمد بن زکریای رازی (سالهای ۲۵۰ تا ۳۱۳ ق) دایرهالمعارفی در درمانشناسی به نام کتاب الحاوی فی الطب و کتاب خلاصهٔ پزشکی، به نام المنصوری و کتاب دیگری به نام منافع الاغذیه و دفع مضارها را نوشت.
این کتابها و بقیهٔ آثار او، مخزن و مرجع مهم اطلاعات گیاهشناختی برای نسلهای متمادی در شرق و غرب بوده است. پزشک نامور بوعلی سینا (سالهای ۳۵۹ تا ۴۱۶ ه. ش) ۸۱۱ داروی گیاهی و معدنی را در کتاب قانون همراه با اثرات آنها بر بدن انسان شرح داده است. برخی از این گیاهان ریشهٔ هندی، تبتی چینی یا کلاً شرقی داشتهاند.