- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 187251 - 96/5
- وزن: 0.30kg
نامه های یوسف مغیث السلطنه
نویسنده: یوسف مغیث السلطنه
به کوشش: معصومه مافی
ناشر: تاریخ ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 312
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1362 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
۱۳۲۰ - ۱۳۳۴ ه . ق
کتاب حاضر، دربردارنده چندین نامه از شخصی با نام «یوسف مغیثالسلطنه» به «رضا قلیخان مافی» است. نامههای مندرج در کتاب در نه بخش دستهبندی گردیده و مشتمل بر موضوعهای گوناگون از اخبار سیاسی و شایعات پایتخت گرفته تا ارتباط و ملاقات با مسئولین دولتی؛ اوضاع منزل، خانواده و بستگان؛ و گزارش شورش در روسیه است.
«مغیثالسلطنه» که از خادمان «رضاقلیخان مافی» به شمار آمده، علاوه بر گزارش اوضاع و احوال جامعه و خانواده برای اطلاع ارباب خویش که در بوشهر ساکن بوده، در بسیاری موارد به اظهار نظرهای سیاسی و عقیدتی نیز پرداخته و به این وسیله تصویری از جامعه دوران قاجار ارائه کرده است.
این نامه ها، از مجموعه اسناد «حسین قلی خان نظام السلطنه مافی» استخراج و تدوین شده است. در میان نامه های «حسین قلی خان» به برادرزاده اش «رضا قلی خان نظام السلطنه مافی»،نامه های پراکنده ای با مهر «یوسف» و «یوسفعلی»، خطاب به «رضا قلی خان»وجود دارد. از این مکاتبات چنین برمی آید که «یوسف مغیث السلطنه»، از سال 1306 ه. ق در دستگاه «رضا قلی خان» به کار اشتغال داشته است و از سال 1319 ه. ق که «رضا قلی خان» به حکومت بوشهر و بنادر منصوب می گردد، پیشکاری بوشهر و بنادر در تهران به او واگذار می شود. در حقیقت «مغیث السلطنه» واسطه حکومت بوشهر و بنادر و دولت مرکزی بوده و اخبار پایتخت را به اطلاع «رضا قلی خان» می رسانده است. نامه های «مغیث السلطنه» از سبک و انشای شیرینی برخوردارند.
او عقاید خاصی داشته و به آینده با نظری بدبینانه می نگریسته است. از تغییر وضع و جنبش مشروطیت وحشت داشته و مشروطه خواهان را عناصری آشوب طلب و مفسده جو می دانسته است. «مغیث السلطنه»در نامه هایش، اخبار و شایعات پایتخت، ارتباط و ملاقات با مسئولین دولت و اوضاع منزل و بستگان را به «رضا قلی خان» گزارش می دهد.