- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 188578 - 112/2
- وزن: 0.60kg
نامه های خان احمدخان گیلانی
نویسنده: احمدخان گیلانی
نویسنده: فریدون نوزاد
ناشر: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 334
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1373 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
نیمه دوم سده دهم هجری
خان احمدخان گیلانی آخرین کارکیای سلسله کیاییان در گیلان بود. او که در سال 943 هجری قمری در یک سالگی پس از مرگ ناگهانی پدرش کارکیا حسن دوم به حکومت رسید، تا 975 ه.ق بر بیهپیش و سپس کل گیلان حکومت کرد. او به دستور شاه طهماسب مذهب دوازدهامامی را جایگزین زیدیه کرد، ولی وقتی شروع به ارتباط با عثمانیان کرد و خواست برای حمله به قزوین به شیروان و لاهیجان سرباز بفرستند، از چشم شاه افتاد. در این سال به دستور شاه طهماسب دستگیر و در قلعه قهقهه و قلعه استخر زندانی شد.
قوای شاه عباس برای استیلا بر ابریشم و موقعیت جغرافیایی ویژه گیلان و نیز خاتمه دادن به حکومت خان احمد که به ارتباط با عثمانیها ادامه داده بود در سال یکهزار ه.ق به گیلان یورش بردند و خان احمد به شیروان گریخت. گیلانی بقیه عمر خود را در استانبول و بغداد عثمانی گذراند و تلاشهای بیثمری برای بازگشتن به قدرت انجام داد. وی در سال 1005 ه.ق در بغداد درگذشت و در نجف به خاک سپرده شد.
حکومت خان احمد گیلانی در دوره شاه عباس به اتمام رسید و با این پایان، عمر سلاطین محلی در شمال ایران خاتمه یافت و سرزمین گیلان وارد مرحله جدید حیات تاریخی خود شد. پناهی در ادامه مقدمه خود به روابط خان احمد با حکومت صفوی بعد از آزادی از زندان پرداخته و نیز به جنگهای خان احمد با جمشید خان اسحاقی نیز نگاهی داشته است.