- موجودی: موجود
- مدل: 192763 - 85/5
- وزن: 0.60kg
نامه هایی از تبریز
نویسنده: ادوارد براون
مترجم: حسن جوادی
ناشر: خوارزمی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 314
اندازه کتاب: وزیری لب برگشته - سال انتشار: 1361 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : نو ؛ جلد کتاب خاک گرفتگی مختصری دارد
مروری بر کتاب
مصور
این کتاب مجموعه اسناد مکاتبات یک مستشرق انگلیسی است که در آن اطلاعات تاریخی ارزشمندی دربارهی وقایع سیاسی و حال و روز جامعهي تبریز در دوران پس از فتح تهران در عصر مشروطه به چشم میخورد. نامههای گردآوری شده در این اثر مربوط به مکاتبات سید حسن تقی زاده از رجال سیاسی تبریز و ادوارد گرانویل براون (۱۸۶۲.م-۱۹۲۶.م) خاورشناس بریتانیایی است؛ براون از معدود مستشرقین اروپایی است که در عمق روح خود با شرق پیوستگی احساس میکند.
وی کتابهای متعددی در زمینهی ادبیات و تاریخ ایران و ترکیه برجای گذاشته است که از آن جمله میتوان به چهار جلد تاریخ ادبی ایران، تاریخ مشروطیت ایران، تصحیحاتی از تذکرهالشعرا سمرقندی و لبابالالباب عوفی، و نیز ترجمههایی از تاریخ طبرستان ابن اسفندیار، تاریخ گزیدهی مستوفی و چهارمقالهی نظامی عروضی به همراه یکسال در میان ایرانیان(سفرنامه) اشاره کرد. وی به دلیل علاقهمندی که به شرق در خود دید، همزمان با دورهی آموزشی طب در دانشگاه کیمبریج به آموختن زبانهای ترکی، فارسی و عربی پرداخت. وی آشنایان ایرانی بسیاری در لندن داشت، از جمله میرزا ملکمخان و سیدجمالالدین اسدآبادی.
وی در اواخر دهه ۱۸۸۰.م مسافرتی به ایران داشت. براون از طریق راه کاروانرو قدیمی طرابوزان و ارزروم راهی ایران شد و به تبریز، تهران، اصفهان، شیراز، یزد و کرمان سفر کرد؛ و در این سفر با طبقات و اقشار مختلف ایرانیان از نزدیک ملاقات و دوستی نمود از جمله وی با صوفیان، درویشان و قلندران نشست و برخاست کرد.تمام این تجربیات خود را در کتاب «یکسال میان ایرانیان» مکتوب کرد و در آن به صورت دقیقی به بازگویی احساسات و تجربیاتش از این سفر پرداخته است.
براون به حدی با روح شرقی و ایرانی خود را آمیخته بود که موقع ترک ایران و زمانی که سوار کشتی روسی میشود مینویسد: «پس از چند ماه برای اولین بار ناگهان احساس غربت کردم، و خود را میان بیگانگان بیگانهای یافتم». پس از بازگشت از ایران، از سال ۱۸۸۸.م به عنوان دانشیار فارسی دانشگاه کیمبریج انتخاب میشود و تا آخر عمر در این شهر اقامت میگزیند.
براون تالیفات متعددی در زمینه ادبیات و زبان فارسی و فرقه های بابیت و بهائیت دارد.به تعبیر برخی اندیشمندان همچون آیتی، آثار او در زمینه بابیت و بهائیت از بهترین آثار در زمینه شناخت این فرقه ها تلقی میشود. از آنجا که تألیفات او در اینباره سفرنامه ای و وقایع نگارانه است، اطلاعات درخشانی در اینباره به خوانندگان میدهد. کتاب اخیر شامل نامه های ادوارد براون به دیگران است که قریب به اتفاق آنها برای تقی زاده نوشته شده است.
فهرست
شرح ارسالی انجمن سعادت
نامه دیگری از تقی زاده
سواد کاغذ تقی زاده به ادوارد براون
ترجمه مقاله ای از روزنامه ترجمان الحقیقت
نامه ای از تقی زاده- سه نامه از مشهد
شرح حال ثقه الاسلام نقل از حبل المتین
و..