- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 187242 - 96/5
- وزن: 1.00kg
نادر شاه و بازماندگانش
نویسنده: عبدالحسین نوائی
ناشر: زرین
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 595
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1368 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
همراه با نامههای سلطنتی و اسناد سیاسی و اداری
کتاب در بردارنده مکاتباتى است که از طرف نادرشاه چه در دوره حکومت وى و یا قبل از حکومتش مبادله شده است. نویسنده سعى داشته است که مکاتبات مبادله شده، تاریخ معاصر ایران را جمعآورى نماید و بخشى از این اسناد را گرد آورده است.
کتاب در پنج فصل تنظیم شده است، بدین ترتیب که نویسنده در چهار فصل اول، به شرح حوادث و اسناد زمان نادر شاه و در آخرین فصل، به بازماندگان نادر و اسناد مربوط به آنها پرداخته است.
شیوه نگارش کتاب بدین گونه است که پیش از ارائه اسناد بخشى از تاریخ یا شرح حال شخصیتها را بیان کرده است. متن نامهها بر اساس ادبیات آن ایام تنظیم شده است و قهراً براى کسانى که اطلاعات ادبى قدیم یا اطلاعات تاریخى کافى ندارند، شاید فهم جامع جملات تا حدى مشکل مىباشد.
در میان نامهها و مکاتبات شاید مطالبى باشد که مورد اشکال است، لکن از این جهت که نویسنده تفسیرى بر این مکاتبات ندارد و صرفاً اینها را جمعآورى کرده، به عنوان اسناد تاریخى صرف تلقى مىشود و به دلیل سند بودن از این جهات ضعف صرف نظر مىشود؛ البته نویسنده منابعى که اسناد را از آنها به دست آورده را ذکر کرده است. فصل اول کتاب با عنوان «افغانها در ایران» با سرگذشت اشرف افغان آغاز شده است.
در دوران او تقسیم ایران بین روسیه و ترکیه، به دلالى فرانسویان عملى شده بود؛ بنابراین اهم مشکلات اشرف در بدو سلطنت، یکى مقابله با اوضاع آشفته داخلى ایران و دیگرى جنگ با ترکان و مقابله با روسها بود. بخش اعظم این فصل را نامههاى اشرف افغان و شاه طهماسب دوم تشکیل داده است.
فصل دوم، با عنوان «نادرشاه» با زندگىنامه او آغاز شده است. او که از قبیله افشار طایفهاى صحرانشین مغول بود و در زمان استیلاى مغول به ایران آمده و در این سرزمین جاى گرفته بودند، مرکز اصلیشان در آذربایجان بود. نادر در محرم سال 1100ق در دستگرد چشم به جهان گشود. پدرش امامقلى بود که شغل پوستیندوزى داشت. در ابتداى زندگانى ندرقلى نام داشت و وقتى کارش در دستگاه طهماسب دوم بالا گرفت، لقب طهماسبقلىخان یافت و هنگامى که به سلطنت رسید، خود را نادرشاه خواند. در این بخش نیز اسناد و فرامین نامههاى محرمانه او به سلاطین عثمانى ذکر شده است.