- موجودی: موجود
- مدل: 186418 - 115/5
- وزن: 0.50kg
موج و صوت
نویسنده: اسفندیار معتمدی
ناشر: پژوهش
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 170
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1369 - دوره چاپ: 1
کیفیت : نو ؛ لبه جلد سائیدگی مختصری دارد
مروری بر کتاب
مصور
صوت «کیفیتی ذاتاً شنیدنی» است که در دانش «آکوستیک» به بررسی و مطالعه آن پرداختهمیشود. آکوستیک یکی از شاخههای علم فیزیک است که موضوع آن تولید و انتشار موجهای مکانیکی مانند صوت در جامدات مایعات و گازها است.شناخت صوت و روابط حاکم بر آن برای علاقهمندان به موسیقی آکادمیک بسیار مهم و ضروری است. به همین دلیل موضوعات معینی از آن به عنوان یک درس تخصّصی به نام «فیزیک صوت» برای دانشآموزان هنرستان موسیقی و دانشجویان این رشته تدریس میشود.
از نظر اهمیتی که آکوستیک یا علم صدا دارا میباشد میتوان انتظار داشت که این موضوع در تاریخ علوم فیزیک جزو مطالب اساسی بهشمار رفته باشد، در صورتی که چنین چیزی نیست، زیرا در قبال تاریخ سایر علوم، تاریخ آکوستیک قسمت از قلم افتاده و مهجوری بیش نیست. یکی از دلایل این مهجوریت تاریخی این است که نظریه اساسی اصلی راجع به انتشار و اخذ صوت از زمانهای بسیار قدیم در تحولات فکر بشری پیدا شده و اسلوب این فکر همان است که امروزه مورد قبول ماست.
وقتی که به یک جسم جامد ضربه وارد میسازیم، تولید صدا میکند. تحت بعضی از شرایط صدای حاصل، بگوش انسان خوش آیند و مطبوع است و این در واقع اساس پیدایش علم موسیقی است که سالیان دراز قبل از تاریخ ضبط صوت، موجود بودهاست، اما موسیقی، قرنها قبل از اینکه از نظر علمی مورد تحقیق قرار گیرد، جزو صنایع ظریفه محسوب میگردید. این مطلب مورد قبول عموم است که اولین فیلسوف یونانی که مبنای موسیقی را بررسی نمودهاست. فیثاغورث میباشد که ۶ قرن قبل از میلاد زندگی میکردهاست.
تجربیات روزانه نشان میدهد که احساس شنیدن وقتی برای ما پیدا میشود که شیئی که در مجاورت ما واقع شدهاست به ارتعاش در آید. مثلاً اگر کنار ما جامی فلزی قرار داشته باشد چنانچه با یک قطعه فلز به بدنه جام بزنیم صدایی از آن به گوش میرسد، و اگر با دقت به آن نگاه کنیم ملاحظه میگردد که در حین صدا دادن لبه جام غیر واضح میباشد و این علامت ارتعاش سریع است. اگر در این هنگام پاندول سبک وزن سادهای را به بدنه جام نزدیک کنیم ضربههای پشت سر هم بدنه جام را روی پاندول که دلیل ارتعاش آن است به خوبی مشاهده میکنیم. اما بعضی اوقات ارتعاش به اندازهای سریع است که با چشم دیده نمیشود و باید با وسایل مختلف از قبیل وسیله فوق وجود آن را در اجسام ظاهر ساخت.