- موجودی: موجود
- مدل: 201182 - 64/1
- وزن: 0.30kg
منهاج المومنین
نویسنده: اسدالله مصطفوی
ناشر: مولف
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 205
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1373 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
اخلاق ، ادب و عرفان اسلامی
به ضمیمه یکصد و نود و سه حکایت و بهترین اشعار اخلاقی و عرفانی
ذات و سرشت آدمی به دنبال خیر و منفعت خویش می گردد. وجود این گرایش فطری انسان را به سوی اخلاق مداری ترغیب می کند. عرفان اسلامی نیز به عنوان جذابترین دانشی، که کارگشاترین هنجارهای اخلاقی را می تواند در خود قرار دهد . برخی بر این باورند که عرفان اسلامی ، از نظامی تحلیلی و ساختاری دینی فاصله دارد. اینان تاکید دارند که شاخه های عرفان اسلامی، یعنی عرفان عملی، عرفان نظری، عرفان ادبی و تاویل عرفانی از هم گسسته و پراکنده اند و هیچگونه ترابطی با هم ندارند.
اخلاق نیز به عنوان یک فعل انسانی- اجتماعی مد نظر قرار می گیرد. که گاهی از اندیشمندان قرابت و نزدیکی آن را با عرفان اسلامی نادیده گرفته اند. نوشتار حاضر اخلاق و عرفان اسلامی را در تقابل هم قرار می دهد.اخلاق عرفانی، اخلاقی است که با رویکردی سلوکی - عرفانی شکل و شاکله یافته و در طول قرون متمادی به وسیله عارفان تحقق پیدا کرده و ترویج شده است. اخلاق عرفانی بر سیر و سلوک و کشف و شهود ابتنا یافته که اخلاق قبل از وصول، حین وصول و بعد از وصول را با مراتب وجودی از تخلیه تا فنای شهودی دربرمیگیرد.
این اخلاقی است که به مقیاس گستردهای از کتاب و سنت بهره جسته است. پرسش اصلی نوشتار حاضر عبارت است از اینکه: ماهیت و مؤلفههای اخلاق عرفانی چیست؟ فرضیهای که درصدد اثبات آن برآمدیم این است که: اخلاق عرفانی دارای ماهیتی سلوکی - شهودی است که بر اساس منظومه و مدلی برساخته از مبانی هستیشناختی، روششناختی، انسانشناختی و غایتشناختی کاملاً عرفانی تحققپذیر میباشد.