- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 161706 - 111/4
- وزن: 1.50kg
منطق ارسطو ؛ ارگانون
نویسنده: ارسطو
مترجم : میرشمس الدین ادیب سلطانی
ناشر: نگاه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1152
اندازه کتاب: وزیری گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1390 - دوره چاپ: 2
مروری بر کتاب
بر پایه ی متن یونانی کتابخانه ی آکسفوردی نوشته های کلاسیک
فلسفهی منطق علمي پسيني است و دربارهی مباني فلسفي منطق از سويي، و مسائل فلسفي ناشي از مباحث منطقي از سوي ديگر بررسي میکند. فلسفهی منطق ارسطو تاکنون تدوين نشده است؛ اما براي تطبيق دو منطق قديم و جديد لازم است مباني فلسفي منطق ارسطو را استخراج کنيم، زيرا ممکن است با مشاهدهی پاره اي اختلافات يا اشتراکات ظاهري به وجود وحدت يا تضاد ميان آنها حکم کنيم. براي استخراج اين مباني فلسفي بايد افزون بر آثار پيروان ارسطو به تأليفات خود وي نيز مستقيماً مراجعه کنيم تا هم سهم دقيق استاد و شاگردان در فرآيند رشد منطق ارسطويي معلوم شود و هم آراء پيروان، به وپژه آنجا که از انديشه هاي استاد فاصله گرفتهاند، با آراء خود ارسطو خلط نشود.
شايد مهمترین تحولي که در منطق ارسطو توسط دانشمندان مسلمان رخ داده، تأليف کتاب اشارات و پيدايش منطق دو بخشي است. فریضهی نگارنده اين است که اين تحول تنها به بخش بندي صوري منطق مربوط نمیشود، بلکه ناشي از تحولات بنياديني است که از نگرش به منطق سرچشمه میگیرد.
سرآغاز اين تحولات به تأليف کتاب ايساغوجي (کلي محور) و افزوده شدن آن به مجموعهی ارغنون بر میگردد که بالاخره به حذف شدن مقولات جزئي محور و صوري شدن قياس ارسطويي انجاميد. اثبات چنين فرضيه اي مستلزم شناخت دقيق منطق ارسطو است. در اين مقاله ضمن اشاره به دو رسالهی مقولات و ايساغوجي، به چند مورد مهم و بي لاحقه در تحليل اول چون مثال نقض، تقدم اشکال بر قياس، و شکل چهارم پرداختهایم.
ارسطو یک فیلسوف و دانشمند یونانی در دوره کلاسیک در یونان باستان بود. وی بنیانگذار مدرسه لوکئوم و مکتب پیرامونی فلسفه و سنت ارسطویی بود. در کنار معلم خود افلاطون ، او را "پدر فلسفه غرب" خوانده اند. نوشتارهای او موضوعات بسیاری را در بر می گیرد - از جمله فیزیک ، زیست شناسی ، جانورشناسی ، متافیزیک ، منطق ، اخلاق ، زیبایی شناسی ، شعر ، تئاتر ، موسیقی ، بلاغت. ، روانشناسی ، زبانشناسی ، اقتصاد ، سیاست و دولت.
ارسطو سنتز پیچیده ای از فلسفه های مختلف موجود در پیش روی او را ارائه می داد ، و بیش از هر چیز از غرب واژگان فکری خود را از آموزه های او به ارث برد و همچنین مسائل و روش های تحقیق را . در نتیجه ، فلسفه وی تقریبا در هر شکل از دانش در غرب تأثیر بی نظیری داشته است و همچنان عنوان موضوع بحث فلسفی معاصر است.
ارگانون (لاتین: Organon) نامی است که شاگردان ارسطو بر مجموعه ی مقالات او در زمینه ی منطق نهاده اند. برگردان این اثر نفیس در سال 1378 توسط میر شمس الدین ادیب سلطلانی با نام منطق ارسطو (ارگانون) انجام گرفته است.
فهرست
پیشگفتار
مقوله ها
در پیرامون گزارش
آناکاویک نخست
آناکاویک دوم
جایگاههای بحث
در پیرامون ابطالهای سوفیستی
پانوشته ها و روشن سازی های سنجشگرانه ی متن شناسیک و منطقی
آگاهی درباره ی باهم شماریک
واژه نامه ی یونانی- فارسی