- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 163843 - 67/3
- وزن: 1.00kg
ممسنی در گذرگاه تاریخ
نویسنده: حسن حبیبی فهلیانی
ناشر: نوید شیراز
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 528
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1371 - دوره چاپ: 1
کیفیت : نو ؛ لبه جلد سائیدگی مختصری دارد
مروری بر کتاب
مصور
شهرستان مَمَسَنی یکی از شهرستانهای تاریخی و کهن استان فارس در ایران است. مرکز این شهرستان، شهر نورآباد میباشد. شهرستان ممسنی از لحاظ جغرافیایی در جنوب غربی ایران و غرب شیراز قرار گرفتهاست. جمعیت این شهرستان نیز طبق سرشماری انجام شده در سال ۱۳۹۵، برابر با ۱۱۷٬۵۲۷ تن بودهاست.
منطقهای که ممسنی در آن ایجاد شدهاست اولین بار به خاطر وجود مراتع غنی مورد توجه اقوامی که دارای معیشتی مبتنی بر کشاورزی و دامداری بودهاند، قرار گرفت.مردم این شهرستان از مردم لر هستند.در چند سال گذشته و با کشف منابع نفتی در حوزه ممسنی، این شهر مورد توجه بیشتری قرار گرفت. کشاورزی مورد توجه مردم ممسنی از زمانهای گذشته تا به امروز بودهاست. وجود بنای هخامنشی لیدوما در این شهرستان که دارای قدمتی پنج هزار ساله میباشد. همچنین دارا بودن بناهای پرشمار تاریخی از پربار بودن تاریخ این دیار حکایت دارد.
در تاریخ گردیزی امده است چون فریدون ضحاک را به دماوند میبرد میان راه خوابش در ربود ضحاک به نگهبان گفت اگر مرا آزاد کنی ترا پادشاه ایران میکنم فریدون که سبک خواب بود شنید و برخاست و او را دوباره بندی دیگر گذاشت و انجا را نوبندگان خواندند.در نزدیکی شهر نوراباد شهر کهن نوبندگان بود. مرکز ولایتی که ممسنی در آن قرار داشت، شهر شاپور در چند کیلومتری کازرون بود که نوشتهاند در زمان تزلزل حکومت دیلمی و سالهای نخست سلجوقی ، به وسیله ابوسعید شبانکاره با خاک یکسان شد؛ ولی سپس بدست مماسنیها دوباره تعمیر و بازسازی شد و رونق گذشته خود را بازیافت. منطقهای که ممسنی در آن ایجاد شدهاست، اولین بار به خاطر وجود مراتع غنی مورد توجه اقوامی که دارای معیشتی مبتنی بر دامداری بودهاند.
برای اولین بار نام ممسنی در سده پنجم هجری امده است و سپس حمدالله مستوفی داستان امدن مماسنیها را بازگو میکند در حوادث مربوط به سالهای ۱۱۶۵ و ۱۱۶۶ میبینیم که جعفرخان زند برادرش محمدخان را برای مجازات ایلات سلحشور ممسنی روانه ناحیه کرد و باید دانست که خاندان زند با طوایف ممسنی روابط خویشاوندی داشت. مادر محمدخان زند از ممسنی بود.
وجود جنگلها و مراتع گسترده، منابع غنی آب و خاک، دشتهای حاصلخیز و کمشیب، تنوع آب و هوایی و گیاهی و شکار فراوان همه و همه شرایط مساعد و مطلوبی بودند تا تمدنهای اولیه پیش از تاریخ در این اقلیم پهناور شکل گرفته، رشد و نویافته و سدهها دوام بیاورد و آثار آن تا به امروز بر جای بماند. ممسنی در طول دوران به عنوان پل ارتباطی میان حوزههای بویراحمد، پارس، خوزستان، زاگرس، بوشهر، و خلیج فارس قرار گرفته و میتوان با تحقیقات علمی و باستانشناسی کلیه فرهنگ و تمدنهای پیش از تاریخ استانهای همجوار را نیز در آن جستجو کرد. آثار بجا مانده از دوران پیش از تاریخ در این شهرستان مربوط به هزارهٔ دوم تا هشتم پیش از میلاد است که در قالب تپههای باستانی نمایان است..
فهرست
منشاءنژاد کهکیلویه ، ممسنی و بختیاری
شغل ایلات وعشایر درایران وجهان
کوچ نشینی ، سازمان اجتماعی قبیله ای
سازمان سیاسی ایلات وعشایرایران
اقوام لوووجه تسمیه لو
جغرافیای ممسنی وشرایط اقلیمی آن
دشتهاو رودخانه وجشمه های ممسنی
طمینهای آبی ودیم ومراتع ممسنی
تحولات اقتصادی درممسنی
وضعیت کشاورزی ممسنی
آموزش وپرورش وبهداری ممسنی
ارگانهایانقلابی در ممسنی وسایرادارات
خصوصیات جمعیت ومسکن در ممسنی
جنگهایتامرادی ممسنی
تاریخ ممسنیوحوادث آن
ایل بختیار ازکودتای تا انقلاب اسلامی
علت شورش دورگ مدو
آثاروبناهای تاریخی ممسنی
ویژگیهای فرهنگی ایل ممسنی
مراسمهای عروسی در ممسنی