- موجودی: موجود
- مدل: 205375 - 69/3
- وزن: 0.50kg
مقدمه ای بر ماهیت و فرآیند پرسشگری در پژوهش های روان شناسی
نویسنده: ری هایمن
مترجم: حبیب الله قاسم زاده
ناشر: ارجمند
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 280
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1396 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
ایدههای مختلفی ممکن است به ذهن ما برسند که عموماً برخاسته از ترکیب ایدهها یا افکار سادهتر هستند و حاصل فرآیند تفکر و بازاندیشی میباشند. بدین معنی ایدهها فعّالیتهای شناختی هستند و میتوان آنها را بر زبان آورد یا به شکل نمادین یا تصویری نمایش داد. آنها اگرچه ممکن است به عوامل بیرونی که در حال حاضر بر ما اثر میگذارند مربوط به نظر نرسند، امّا چندان بیارتباط با جهان خارج هم نیستند.
در واقع، بسیاری مواقع ایدهها به منظور درک روابط بین پدیدهها و رویدادها شکل میگیرند و هدف نهایی آنها حلّ مسائل مختلف زندگی یا پاسخ به کنجکاویهای بشر است. این نوع ایدهها در قالب پرسش و پاسخ احتمالی به آن، خود را مینمایانند. علّت سقوط اجسام چیست؟
چرا اجسام، در آب سبکتر میشوند؟
چرا رویدادهای سیاسی، در اقتصاد جامعه اثر میگذارند؟
چرا آمار طلاق در تهران حدود یک به چهار یا پنج است؟
چرا رسالهها را در بازار میفروشند؟
پرخاشگری در چه شرایطی بیشتر میشود؟
چرا در افسردگی، حالت ناامیدی وجود دارد؟
چنانکه میبینیم در این پرسشها ایدهها در ارتباط با هم قرار میگیرند و انگاره قابلطرحی را بهوجود میآورند که عموماً به شکل پرسش یا سؤال بیان میشوند. طبیعتاً برای پاسخ به این قبیل سؤالها باید از روند زندگی روزمرّه و تجربههای گسیخته فردی فراتر رفت و دست به مشاهده، آزمایش و پیمایش زد. یعنی به روششناسی علمی روی آورد. برای اینکه ایدهها در معرض روش علمی قرار بگیرند بهصورت گزارههای آزمونپذیر ارایه میشوند. در این صورت، میتوان با استفاده از روشهای دقیق آماری و تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که تا چه حد این گزارهها فردی، اتّفاقی و شخصی و تا چه میزان جمعی، احتمالی و عمومی هستند و چهگونه میتوان در روند حرکتِ عواملِ تأثیرگذار در پدیدهها دخالت کرد.
تدوین فصلهای این کتاب بهگونهای است که خواننده دقیق بهخوبی درمورد پرسشهای خود ه پاسخهایی درخور میرسد.شیوه بیان مطالب، دقیق، رسا و روشن است و برای انتقال مطالب، از مثالهای بسیار گویا و آموزندهای استفاده شده است.
1. چهگونه میتوان به ایدهای اصیل و نومایه دست یافت؟
2. چهگونه میتوان آن را مورد آزمون قرار داد؟
3. چهگونه میتوان داده های حاصل را تجزیه، تحلیل و تفسیر کرد؟
4. چهگونه میتوان یافتهها را به اطّلاع دیگران رساند؟