- موجودی: موجود
- مدل: 188294 - 71/2
- وزن: 0.40kg
مقالاتی در جامعه شناسی سیاسی ایران
نویسنده: یرواند آبراهامیان
مترجم: سهیلا ترابی فارسانی
ناشر: شیرازه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 256
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1393 _ 1387 - دوره چاپ: 3 _ 1
مروری بر کتاب
ایران بین دو انقلاب
این مجموعه حاوی یادداشتهایی است که با تاکید بر مبانی اجتماعی تحولات سیاسی ایران در دورة معاصر نگارش یافته است. تلاش نگارنده بر این بوده تا در بیان تحولات تاریخی ایران معاصر موضوع مبارزات اجتماعی و تاثیر آن بر شکلگیری برخوردهای سیاسی را نیز روشن کند. از طرفی وی توجه زیادی به نقش طبقات فرودست در تحولات تاریخی ایران معاصر دارد و تلاش میکند تا به تبیین تحولات اجتماعی از پایین به بالا بپردازد.
آن چه بیش از از هر موضوع دیگری روش تاریخ نگاری یراوند آبراهامیان را از روش و یا در اکثر موارد، فقدان یک روش و بینش مشخص دیگر پژوهندگان تاریخ معاصر ایران متمایز می سازد، تأکید خاص اوست بر مبانی اجتماعی تحولات سیاسی ادوار مورد بحث. توجهی که در درجه اول خود را به صورت احتراز از تأکید بر نقش تحولات خارجی بر دگرگونی های داخلی کشور نشان می دهد و آن گاه در بررسی تأثیر تنش های اجتماعی بر چگونگی شکل گیری حرکت های سیاسی.
در دوره مدرن، «قدرت» با دقتی بیش از گذشته و با تاکیدی خاص، در محدوده مکانی تعریف شد و «سرزمین» برخوردار از عناصر دولت و حاکمیت، بستر تعامل نیروهای اجتماعی ــ سیاسی گردید. در چارچوب جدید، دو بخش مجزا، اما مرتبط به یکدیگر، تحت عنوانهای ملت و دولت وجود دارند که چگونگی تعامل و روابط آنها تحولات هر کشوری را به لحاظ ماهیت، جهت، سرعت و عمق مشخص سازد.
در ایران نیز، خصوصا از دوره قاجارها به این سو، این ترکیب، بارزتر از گذشته، دارای نقش شده است. لیکن عدم تجانس ماهیت حکومت با جامعه از یک سو و وابستگی حکومت به بیگانگان از سوی دیگر سبب شد، دولت و ملت در تقابل و حتی تخاصم نسبت به یکدیگر قرار گیرند، درحالی که سازندگی کشور منوط به پیوند و ارتباط پایدار میان این دو است.
فهرست
استبداد شرقی
بررسی ایران عصر قاجار
دهقانان غیرانقلابی در ایران معاصر
تودة مردم در انقلاب مشروطه ایران
فرقهگرایی در ایران
وتها و ضعفهای جنبش کارگری در ایران در سال های 1331 - 1330