- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 44497 - 27/2
- وزن: 0.30kg
- UPC: 19.5
مستاجر جدید / رویای آمریکائی
نویسنده: اوژن یونسکو , ادوارد آلبی
مترجم: رضا کرم رضائی
ناشر: جوانه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 195
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1350 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
یونسکو در 26نوامبر در رومانی به دنیا آمد . مادرش فرانسوی بود و پس از تولد او پدر و مادرش به فرانسه نقل مکان کردند. با این که وی در کودکی عاشق تئاتر بود اما در دورانی که به کار در یک انتشاراتی روی آورد هرگز به سمت تئاتر نرفت . نگاه وی به این مقوله از زمانی شروع شد که به فراگیری زبان انگلیسی از طریق یک خود آموز پرداخت .وی در گفته هایش مطرح می کند: در این زمان من توجهم به مسایلی جلب شد که قبل از آن برایم پیش پا افتاده بود و یا شاید آنها را فراموش کرده بودم .
ماجرای نمایشنامه "مستأجر جدید" از اتاقی شروع می شود که خالی است و با آمدن مستأجر جدید مملو از اسباب و اثاثیه می شود تا حدی که از اتاق سرازیر خیابان می شود و راه بندانی را شکل می دهد که به تمام خیابان های پاریس می کشد . مستأجر جدید، لرد موقری است که به لحاظ مالی نیز مرفه است . در آغاز تصور می رود که او ثروت مادی دنیا میانه خوبی داشته باشد اما به مرور که اتاق پر از اسباب و اثاثیه می شود و توسط دو باربر این اشباع شدگی او را مدفون می کند . این تراژدی ساده در وهله نخست نشان می دهد که اشیا چگونه با حرکت خود بر انسان چیره می شوند .این لرد به نوعی نماینده مردم پاریس و هراس زندگی مدرن است.
در این نمایشنامه اشیا چون شبحی از دل مدرنیته بر دل آدم های مدرن می افتد و هراس و ترس رخنه می کند و در نهایت آزادی آنها سلب و با اسارت باعث نابودی شان می شود...
....آلبی در سال 1961 سومین نمایشنامه خود را با نام "رویای امریکایی" منتشر کرد که به نوعی هجو" رویای آمریکایی" بود و با اجرای آن در کشورهای اروپایی شهرت بسیاری برای خود دست و پا کرد. خلاصه ی نمایشنامه "رویای آمریکایی" از این قرار است که خانواده ای آمریکایی به دنبال جانشینی برای فرزند خوانده ی خود هستند که به علت بیماری خاصی مرده است. این خانواده در صددند که مادر بزرگ خانواده را به خانه سالمندان بفرستند و در این میان اتفاق هایی رخ می دهد که معلوم می شود همه ی کاراکتر ها به نوعی در حذف هم و جانشینی نو برای آن دیگری و رو کردن بعد پنهانی همدیگر به خصوص رویا پردازی هایشان نقش پر رنگی را بازی می کنند.
در این متن، نویسنده کاریکاتوری از امریکای زمان خود ارایه می کند. ارایه این نمایشنامه ها و اجرای آن در کشورهای اروپایی موجب می شود آلبی در خارج از امریکا شهرت نسبی پیدا کند و مضمون و محتوای آثار او را در زمره اعضای نهضت تئاتر پیشرو قرار می دهد. "رؤیای آمریکایی" که شاهکار ماندگارآلبی است، با زبانی طنزآلود و دردناک و با بهرهگیری از قلم استواری که کارهای آلبی را به «اوژن یونسکو»، خالق نمایشنامۀ زیبای «کرگدن»، شبیه میکند؛ زندگی سه نسل از یک خانوادۀ آمریکایی را روایت میکند. قدیمیترین و اولین نسل، مادربزرگ پیر داستان است که با ساختن جعبههای کوچک و بزرگ خالی، روزگار خود را میگذراند. گرچه رفتار او برای حفظ استقلال مالی و عدم اتکا به دو نسل بعدی که قصد حذف او را دارند، شایان تقدیر است؛ اما ایدئولوژی اصلی آلبی برای نگارش این اثر که همان «پوچی و توخالی بودن رؤیای آمریکایی» است، خود را در همین کار به ظاهر سادۀ مادربزرگ نشان میدهد. جعبههایی که او میسازد، در حقیقت هیچ محتوای خاصی ندارند و برای منظور مشخصی هم ساخته نمیشوند. گرچه با همین شغل به ظاهر ساده و شرکت در دوره مسابقات استانی و کشوری، مادربزرگ ثروت هنگفتی به هم زده است؛ اما مخاطب میداند که این جعبهها، پر از خالیاند تا نشان دهند پوچی، خود را از نوجوانان و جوانان آمریکایی گذر داده و حتی به نسل میانسال آنها هم رسیده است. چه اینکه این جعبههای بیحاصل هم موجبات نجات مادربزرگ را از دست نسلی که میخواهند او را به خانۀ سالمندان بفرستند، فراهم نمیکند.