- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 181951 - 113/5
- وزن: 0.60kg
مرگ هست و بازگشت نیست
نویسنده: ایرج اخگر
ناشر: مولف
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 224
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1330 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو ؛ واجد تصویر محمدرضا شاه
مروری بر کتاب
مصور
یکی از پیچیدهترین مفاهیم علوم اجتماعی هویت است. شناخت دقیق این مفهوم در پویایی جامعه نقش اساسی دارد. از این جهت شناخت عناصر سازنده آن اهمیت مییابد. عناصر هویت ساز یک جامعه انسانی و قومیت را، نژاد و فرهنگ (در معنی عام) آن قوم تشکیل میدهند. و هر قدر این مشترکات عمیقتر باشد پایایی آن جامعه بیشتر خواهد بود. از دیدگاه ریختشناسی اجتماعی اگر یک گروه اجتماعی، نژاد و فرهنگ واحدی داشته باشند، یک گروه واحد محسوب میشوند و نسبت آنها با گروههای اجتماعی دیگر نیز با اهمیت عناصر سنجیده میشود. بدین صورت که دو یا چند گروه اجتماعی که از یک نژاد و یک فرهنگ و یک زبان واحد برخوردار باشند، یک قوم واحد به شمار میآیند.
ناگفته پیداست ارتباط عناصر با وحدت قومیت میان گروههای اجتماعی یکسان نیست بدینمعنی که برخی از این عناصر نسبت به برخی دیگر، نقش ثابتتری دارند. به عنوان مثال نقش عنصر نژادی که از مقولههای بیولوژیکی یک گروه اجتماعی است، نسبت فرهنگ و زبان پایدارتر است و یا زبان که خود جزیی از فرهنگ (دین، زبان، آداب و رسوم) یک قوم و پیوسته در حال تغییر و تحول است نقش بسیار اندکی در این رابطه دارد. به عبارت دیگر، زبان فعلی یک گروه اجتماعی به عنوان یک عنصر تشکیل دهنده قومیت نمیتواند عامل موثر و مشخص باشد. زیرا چه بسیارند قومیتهای واحد که زبانهای بسیار متفاوت و متمایز از همدیگر دارند و چه بسیارند جوامع متعددی که دارای زبان واحد هستند ولی قومیت واحدی ندارد و راه شناخت مشترکان زبانی آنها تنها از طریق مطالعه و تحقیق در تاریخ زبان شناسی و ریشهشناسی زبانها میسر است.
آذربایجان نیز با بیش از دو هزار و سیصد سال قدمت تاریخی، همواره یکی از مشهورترین نامهای تاریخ ایران و یکی از با ارزشترین موقعیتهای جغرافیایی ایران و جهان است و در عرصههای مختلف تاریخی خوش درخشیده و چهرههای دلپسند از خود به یادگار گذاشته است، با همین عناصر و فاکتورها، قابل بررسی و تحلیل است. آگاهی به تاریخ این موقعیت جغرافیایی حساس و با ارزش، همت ما را بر توجه شناخت صحیح آن چند برابر میکند. نام آذربایجان در متون تاریخی به جا مانده به صورتهای مختلف « اتورپاتکان، آذربایگانن (آدربایگانون)، آذربایقان، آذربادقان، آذربایگان، آذرباذگان، آذربایغان، آذربیجان و آذربایجان » آمده است البته غیر از صورتهای یاد شده به صورتهای دیگری نیز دیده شده است که اگر ناشی از تلفظ واقعی مردم آن زمان ندانیم باید حاصل اشتباه نویسندگان و ناسخان تلقی نماییم.
محققان در وجه تسمیه « آذربایجان» اقوال و روایتهای گوناگونی ارائه میدهند که برخی از جاده صواب بسیار دور است. از میان تمام وجوه تسمیه، نظر استرابون، جغرافیدان مشهور در قرن اول پیش از میلاد ، دقیقتر مینماید ، او مینویسد : چون زمان هخامنشیان سرآمد و اسکندر بر ایران دست یافت، سرداری به نام آتروپات در آذربایجان قیام کرد و سرزمین خود را از افتادن به دست مقدونیان نگهداشت و استقلالی به دست آورد و مردم نیز این سرزمین را به نام او « اتروپاتکان» یعنی منصوب به آتروپات نامیدند.
ـ هر چند که خود این نام به معنی « نگهبان آتش» نیز هست ـ این گفتار موید آن است که آذربایجان بخشی از ماد بوده و آتروپات نیز یک اسم ایرانی است ، چون در متون ایران باستان و اوستا دیده میشود. بنابراین مردم آذربایجان، از شمار خانوادههای بسیار قدیم و اصیل ایرانی هستند که از جهت نژادی جزو خانوادههای آریایی و ایرانی محسوب میشوند.
آثار به جا ماندهی تاریخی از این قسمت از سرزمین ایرانی، گویای این حقیقت است که آذربایجان چه از نظر نژادی و چه از نظر فرهنگی، همواره جزیی از پیکر ایران بوده است و اگر گذر از جاده زمان گرد و غبار تغییر و تحول ـ که طبیعت هر پدیده تاریخی است ـ بر چهرهاش نشانده است، اما اصالت و نجابت مردمان آن به عنوان قومیت ایرانی با تمام مشترکات هویت قومی واحد، در آن متجلی است. آنچه از مستندات تاریخی در مورد نژاد و دین و زبان این منطقه از میهن ایرانیان به دست میآید، موید همین واقعیت است که نژاد مردم آذربایجان و دین و زبان مردم آن، همان نژاد و دین و زبان ایران باستان است. نژاد مردم این سرزمین، همان نژاد مردم ایران و آریایی است که مهاجرت آنها از حدود سه هزار سال پیش از میلاد مسیح و یا قبل از آن از سرزمین مادری خود در شمال ایران شروع شد و در آسیا و اروپا پراکنده شدند و این مهاجرت تا قرن ششم میلادی ادامه داشت. این قوم که پیش از مهاجرت، یک قوم واحد بودند، وقتی به فلات ایران رسیدند به سه دسته: پارس، پارت و ماد تقسیم شدند.
فهرست
تاریخ آذربایجان
جغرافیای سیاسی آذربایجان
جغرافیای نظامی آذربایجان
اقتصاد آذربایجان
كشاورزی آذربایجان
جریان تشكیل فرقه تجزیه طلب دموكرات آذربایجان
اسناد