دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

مرند

مرند

نویسنده: امیرهوشنگ سیدزنوزی
ناشر : مولف

زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 295
اندازه کتاب: رقعی لب برگشته - سال انتشار: 1358 - دوره چاپ : 1

کمیاب  - کیفیت : درحد نو _ نو

 

مروری بر کتاب

مصور - نقشه - جدول

هدف کلّی کتاب، ادای دین به شهر مرند و در اختیار گذاشتن اطلاعات صحیح دربارة تاریخ این شهر و ارائة عکس‌ها و اسناد موجود برای علاقه‌مندان به تاریخ منطقه است. 

مطابق نوشته های تورات، مادر حضرت نوح(ع) در مسجد بازار مرند مدفون است. برخی نیز بنای شهر مرند را به امر دختر ترسائی به نام «ماریا» می‌دانند و بنای اولیه مسجد جامع فعلی مرند را نیز، کلیسایی می‌شمارند که وی بنا کردهاست و نام مرند را هم برگرفته از نام ماریا با اندکی تغییر می‌دانند. در روایت دیگری وجه تسمیه شهر مرند را تغییر یافته کلمه «مادوند» و «مارند» یعنی محل زندگی مادها ذکر کرده اند .

بر اساس اسناد اورارتویی، سابقه شهرنشینی در مرند تا اواسط هزاره سوم قبل از میلاد می‌رسد، در حالی که در تپه های باستانی «گرگر»، ظروف سفالی و ابزارهایی از هزاره پنجم قبل از میلاد دیده شده است.

هم‌چنین در تپه خاکستری (قلعه مرند) نیز آثاری از هزاره چهارم قبل از میلاد به دست آمدهاست. «ولادیمیر مینورسکی» با استفاده از نظر باستان‌شناسان، این قلعه خاکی فروریخته را از سلسله قلاع خاکی اورارتویی می‌داند. آن‌چه از مدارک و نظرات باستان‌شناسان و مورخین به دست می‌آید، این است که شهر مرند در روزگار پادشاهی مادها از رونق بسیاری برخوردار بوده و به دلیل اهمیت خاصی که در ایالت آذربایجان داشته، همواره مورد توجه حکومت مرکزی بودهاست. هم‌چنین در دایره المعارف اسلامی آمده است که مرند مرکز حکومت اقوامی مهم در دوره «کلده» و «آشور» بوده است....

...نخستین مدرسه در مرند در سال 1324 هجری افتتاح شد. افتتاح مدرسه در مرند مثل سایر نقاط، نخستین بار توسط رهبران مشروطه و آزادیخواهان انجام گرفت.... در سال 1324 آقای مکافات به همراه چند تن در مرند مدرسه‌ای بنامِ «مساوات» را افتتاح کردند. مدیریت این مدرسه با میرزا حسین رشدیه (برادر میرزا حسن رشدیه) بود. این مدرسه ابتدایی بود، اما پیرو اصول آن زمان، علوم مختلف و زبان روسی در آن تدریس می‌شد.

طرفداران استبداد و قشریون جامعه بشدت با این مدرسه مخالف بودند. شش ماه از افتتاح مدرسه می‌گذشت. اولیا خود را برای یک جشن و امتحان حاضر می‌کردند. چند ساعت به شروع امتحان مانده بود. با تحریک مخالفین و دشمنان علم و آگاهی، عده‌ای از اهالی دکان‌های خود را بستند و به مدرسه هجوم بردند. در اندک زمانی مدرسه را ویران و اثاثیه‌ی آن را به غارت بردند... 

 "کتاب مرند"  درشناسایی وضع اجتماعی ، اقتصادی تاریخی ، جغرافیایی منطقه مرند بااستفاده از ۸۷ منبع و ماخذ پژوهشی کتابی متقن به شمار می‌رود که در حوزه آثار تاریخی، قابل بررسی و مورد استناد است و از دو بخش تشکیل می‌شود. بخش نخست شامل شش فصل است:

۱. مشخصات عمومی شهرستان
۲. مرند در قالب تقسیمات کشوری
۳. جمعیت شناسی
۴. وضع اقتصادی و اجتماعی
۵. آموزش و پرورش
۶. مشخصات نقاط مسکونی.

نویسنده  دراین بخش برای یافتنِ و بررسی اطلاعات مربوط به جغرافیا و مردم شناسی ، زبان ، آداب و رسوم ، ادبیات عامه و سایر زمینه های فرهنگی وبالاخره روابط و مناسبات تولیدی و شیوه های معیشت را جستجو و مورد توجه قرار می دهد که حاوی اطلاعات مهم آماری براساس جداول مورد استناد است .

بخش دوم شامل چهار فصل است :

۱. وجه تسمیه مرند
۲. مرند در گذرتاریخ
۳. آثارتاریخی
۴. اصحاب دانش وادب مرند است.

این بخش به ردیابی جریانهای موثر برمنطقه  و بررسی رویدادهایِ تاریخی از جمله حکومت حکام و شهریاران در مرند ، اشاره به نبردها و کارزارهای مختلف در طول تاریخ که جلگه مرند بخاطر سوق الجیشی بودن با آنها روبرو بوده ازجمله حمله‌یِ سپاه عثمانی‌ به منطقه‌یِ آذربایجان  در سال ۱۷۲۳ میلادی و بروز جنبش آزادی خواهی و مشروطه خواهی در منطقه و.. می‌پردازد.

 در فصل نهایی هم بعد از معرفی آثار و ابنیه تاریخی ، به شرح حال نام آوران ، اندیشمندان ، ادبا و شعرا و اصحاب دانش و ادب مرند می‌پردازد.  در میان نامهای این بخش محمدپسربعث حاکم مرند درقرن دوم هجری دارایِ نامی آشنا در رواج شعر به زبان فارسی و ترکی درشمال غربی کشور تا لعل شهبازقلندرعثمان مرندی  در قرن ششم هجری که باعلمای طرازاول سهرودیه حشرونشر داشته و عارف صاحب کمال قرن هفتم  پیرخموش مرندی که شاه قاسم انوار برای معاشرت و همصحبتی اش به ملاقاتش به مرند میاید ...

امیرهوشنگ زنوزی  در یکم اسفند ماه سال ۱۳۱۱خورشیدی در یک خانواده زنوزی از توابع مرند متولد می شود وقتی در خردسالی به فاصله کوتاهی پدر و مادرش را از دست می‌دهد بعداز کلاس ششم ابتدایی به تشخیص و صلاحدید بزرگان فامیل راهی تبریز می‌شود تا در کنار خانواده یکی از اقوام تحت سرپرستی مرحوم میرکاظم اسدی شهیر به تحصیل ادامه دهد ، امیرهوشنگ نوجوان بااینکه از محل ماترک پدرش تامین می‌شود اما روزگار سخت و درد آوری بخاطر نبودن حضور پدر و مادر برای او رقم می‌خورد که بعدها آلام و رنج های این دوران رادر منظومه «سلطان زنجیره سلام» می‌سراید. 

بااین حال بخاطر هوش و ذکاوتش وقتی دیپلم را می‌گیرد مشاغل مختلفی را تجربه می کند ودر سازمان های مختلفی خدمات موثری از خود بجا می‌گذارد، اواسط دهه چهل همزمان اشتغال در سازمان آب تهران در رشته بازرگانی در مدرسه عالی بازرگانی پس از اخذ مدرک لیسانس به استخدام مرکز آمارایران درآمده  و پس از بازگشت ده ماهه از ماموریت بورس کارآموزی انستیتوآمار آسیائی در کشور ژاپن موفق به اخذ فوق لیسانس از مرکز مطالعات عالی بین المل می شود . بدین ترتیب مراتب انتصابات  اداری را با موفقیت طی می کند درسال ۱۳۵۱همزمان با همکاری با کمیته کتاب در سمیناردانشگاه ساسکس انگلیس شرکت می کند و پس از گذراندن دروس آمار در دانشگاه تهران به تدریس آمار و روش تدریس در دانشسرای عالی سپاه دانش، مشغول می‌شود در همین دوره در کار گروه دمو گرافی بانکوک که با همکاری سازمان ملل تشکیل شده به عضو پذیرفته می‌شود ، و در کنفرانس ها و سیمنارهای مختلف بیت المللی از جمله دومین کنفرانس باروری جهانی ، کنفرانس مرکز شرق و غرب سرشماری  در هونو لولو (هاوائی)، سمینار انستیتوی آمار آسیا و اقیانوسیه در پنانک مالزی بعنوان سخنران شرکت می‌کند .

آثار استاد دکتر امیرهوشنگ سید زنوزی عبارتند از  : آمار مقدماتی توصیفی در ۲جلد ۱۳۵۱، تصویری از جامعه روستایی ایران ۱۳۵۲ ، آثار اقتصادی اجتماعی ، جهانگردی خارجی درایران ۱۳۵۲،سازمان آماری و سابقه و تشکیلات سرشماری درایران (به زبان انگلیسی )، کتاب و مطبوعات در ایران ۱۳۵۲، بررسی سیمان در ایران ۱۳۵۲، مسائل و راههای توسعه جامعه روستائی ایران (به زبان انگلیسی )۱۹۷۴، تحول و توزیع اقتصادی جمعیت دنیا و ایران ، جامعه روستائی ایران ، زنوز (مونو گرافی)، فرهنگ واژه های آماری (انگلیسی فارسی – فارسی انگلیسی )، کتاب مرند  ۱۳۵۸، و مجموعه اشعار.

سرانجام در روز دهم مرداد ۱۳۷۶ در ۶۵ سالگی در کشور انگلیس دیده از این جهان فرو بسته و دنیایش راعوض می کند.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات