- موجودی: موجود
- مدل: 192820 - 59/2
- وزن: 0.30kg
مردم شناسی و روانشناسی هنری
نویسنده: جابر عناصری
ناشر: اسپرک
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 355
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1368 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو
مروری بر کتاب
مصور
تعدد جوامع و تنوع مراسم آیینی،مستلزم شناخت دقیق عناصر و عوامل تشکیل دهنده نمایش های آیینی هر دیار است،اهل هر خطه به گونه ای خاص به تجسم باورها و معتقدات خود در صحنه های نمایش های آیینی می پردازند.آنجا که قطره قطره آب برای ماندگاری انسان حکم کیمیا دارد و لب های تشنه اطراق کنندگان در کویر به جرعه ای از آب باران طزوات می یابد،مراسم تمنای باران در قالب حرکات نمایشی به بزرگداشت آبی م=مه از دل سنگ ها می جوشد دست می یازند و ....
این شیوه از نمایش،از طریق بیان عواطف آدمی و ترسیم خصلت های گروه های پرشمار مردمان و در رساندن پیام نیک اندیشی و نیک رفتاری به توده مردم، به صورت نوعی رسانه ارتباط جمعی چشمگیر در آمده است.
آنچه در شناخت مراسم آیینی و پی گیری جنبه های نمایشی این آیین ها باید مورد التفات و کنجکاوی محققان قرار گیرد،این است که نخست باید بر اساس تقویم فولکلوریک مسبت به شناخت زمان اجرای این نمایش های آیینی اقدام کنیم و با مقدمات قبلی و با بصیرت وشناسایی در جهت ثبت و ضبط این نمایش ها- به شیوه علمی- در محل تحقیق حاضر شویم.
پیوند میان مردم شناسی و هنر، یکی از مباحث ظریفی است که گهگاه از سوی صاحبنظران مورد بررسی قرار گرفته و پیشنهاداتی ارائه شده است. متاسفانه نقش و پایگاه هنر در قلمرو مردم شناسی، تا کنون به دقت و رغبت کامل- به صورت جدی- مشخص نشده و مدارک چشمگیری از باب تحقیق در این زمینه، در دست نیست.
هر چند مردم شناسان همواره به ارزش هنر در جامعه وقوف داشتهاند، ولی در سالهای اخیر بود که نمونههایی از( فرهنگ مادی) هنرمندانه و فرهنگ معنوی مبتنی بر آیینها و نمایشهای مردمی، موسیقی و هنرهای تجسمی و ... مورد توجه مردم شناسان و مردم نگاران قرار گرفت. واژه فولکور(= فرهنگ مردم، فرهنگ عامه و ...) به همت ویلیام جان تومس به کار گرفته شد. او بود که در انتشار مدارکی درباره( موسیقیشناسی قومی) به دقت و مهارت از ارتباط هنر موسیقی سنتی با مردم شناسی یاد کرد.
مفهوم هنر یعنی بخشی از شناخت و تعبیر جهان محسوس،انتقال پدیدههای این جهان به ذهنیت انسانی و تأثیرپذیری این ذهنیت و احساسهای ناشی از آن بر کنشها و رفتارهای انسان که در نهایت میتواند در آفرینشهای مادی و معنوی او تبلور یابند. مولف در این کتاب کوشیده است تا نقش و پایگاه هنر را در قلمرو مردمشناسی و روانشناسی شرح و تبیین نماید .
فهرست
انسان، محیط و معماری
عکاسی و مردمشناسی
فیلمهای اتنوگرافیک
نقش تلویزیون در گسترش فرهنگ و هنر
سمبولیسم رنگ در فرهنگ مردم
هنر و بهداشت روانی
هنر درمانی
تئاتر درمانی
نقش هنرهای دستی در درمان بیماران روانی
هنر درمانی و نقش آن در درمان کمرویی
عکس درمانی شیوهای از هنر درمانی
مقدمهای بر روان شناسی نقاشی کودکان