دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

مدارج البلاغه در علم بدیع

مدارج البلاغه در علم بدیع

نویسنده: رضا قلی خان هدایت
ناشر: معرفت شیراز
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 232
اندازه کتاب: رقعی لب برگشته - سال انتشار: 1355 - دوره چاپ: 2

کمیاب - کیفیت : در حد نو _ نو


مروری بر کتاب

در این اثر، صناعات بدیعی یا مباحث مربوط به زیبایی شناسی کهن بر حسب حروف الفبا تدوین و تشریح شده است. برای هر یک از اصطلاحات ، نمونه‌هایی از اشعار فارسی درج گردیده است.

رضا قلی خان هدایت زاده به ۱۸ خرداد ۱۱۷۹ هـ.ش در تهران و در گذشته ۲۰ تیر ۱۲۵۰ در این شهر و اصالتاً اهل مازندران است. هدایت شاعر، تذکره نویس و چهره شاخص دوران حکومت محمدشاه و ناصرالدین شاه قاجار است.
وی ملقب به لَلِه باشی و متخلص به هدایت بوده و پدرش از اعیان و اشراف قریه چارده هزار جریب که امروزه به شهری تبدیل گردیده می باشد. رضاقلی خان در شیراز به ادامه تحصیل در مکتب خانه ها و حوزه های علمیه پرداخته و پدرش خزانه دار محمدخان و فتحعلی خان قاجاری بوده و از سوی فتحعلی شاه به لقب امیرالشعرایی مفتخر گردید. از سوی ناصرالدین شاه نیز به ریاست مدرسه دارالفنون رسید. مدتی سفیر خوارزم در عصر حکومت ناصری گردیده که آزادی اسرای مسلمان و ممانعت از خرید و فروش آنان از جمله اقدامات وی محسوب می گردد. علی قلی مخبرالدوله و جعفرقلی نیرالملک از فرزندان وی و صادق هدایت نویسنده معروف ایرانی از نوادگان اوست.

رضاقلی خان نویسنده ای چیره دست و پرکار بود که علاوه بر آنکه اشعاری زیبا می سرود، آثار مکتوب فراوان و البته مهمی را از خود به یادگار گذاشت. برخی آثار و تألیفات وی که مکرر در زمان حیات و بعد از ممات او به چاپ رسیده و مورد استقبال عمومی قرار گرفته عبارت اند از : مجمع الفصحا ، ریاض العارفین ، انجمن آرای ناصری ، مثنوی گلستان ارم ، تکمله روضه الصفا ، سفرنامه خوارزم و ... .

نسخه چاپ سنگی و نفیس و البته منحصر به فرد کتاب ادبی مدارج البلاغه اثر نویسنده و ادیب توانمند عصر قاجاری یعنی رضاقلی خان هدایت در قطع رقعی در سال ۱۳۳۱ه.ق در چاپخانه محمدی شیراز و در ۲۳۰ صفحه به چاپ رسیده است. موضوع کتاب علم بدیع است. مؤلف سبب تألیف را در مقدمه کتابش خواهش برخی دوستان وی عنوان نموده و اظهار داشته است که این کتاب در واقع رساله ای است در علوم و فنون مربوط به بدیع برای سهولت در فهم و درک قواعد و ترتیب و اسلوب این فن که یک مقدمه و چند فصل و یک خاتمه دارد.

هدایت در مقدمه کتاب مدارج البلاغه می نویسد: «... کلام موزون و غیرموزون در هر زمان و قبل از رودکی بوده و می باشد ... شرافت نظم بر نثر نیز واضح است ... بدان که وزنی و قراری و بحری برای هر سخن موزون مقرر کرده اند ...» سپس اسامی بحرهای نوزده گانه بحر عرب و عجم را در قطعه شعری منظوم که خود وی (هدایت) سروده، آورده است. آنگاه تعریفی از واژه لفظ و سخن به میان آورده و معتقد است که «چنانکه جان و تن با هم نیکوست لفظ و معنی هم با هم نیکو هستند و از آمیزش لفظ و معنی است که بسیاری از تصنعات در الفاظ و برخی در معنی واقع می گردند و شعر و سخن باید از هر دو باشند و افراط و تفریط هر دو مذموم است ... سخن مصنوع مطبوع است و ... »

رضاقلی خان در این اثر گرانسنگ خود که حاوی اطلاعات مستند و دست اول از صنعت بدیع در شعر و نثر فارسی است، یک به یک انواع صنایع ادبی را همراه با شرح و توضیح و مصادیق نظم و نثر از آن ها آورده تا خواننده کتابش را مشتاق به مطالعه ادامه صفحات نماید. یکی از نکات حائز اهمیت و لازم التوجه در کتاب مدارج البلاغه رضاقلی خان هدایت این است که او نمونه هایی ناب و منحصر به فرد از متون نویسندگان فارسی قدیم و شعر شاعران کمتر شناخته شده را در ذیل معرفی هر صنعت بدیعی آورده است.
بنابراین مدارج البلاغه را باید یکی از منابع و مراجع مهم زبان و ادب فارسی دانست و شاید به جرأت بتوان ادعا نمود که این اثر بهترین و آخرین کتابی است که در زمینه صنایع ادبی فارسی در عصر قاجاری به نگارش در آمده است.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات