- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 183377 - 111/2
- وزن: 1.00kg
محیط زندگی و احوال و اشعار رودکی
نویسنده: سعید نفیسی
ناشر: امیر کبیر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 675
اندازه کتاب: وزیری گالینگور روکشدار - سال انتشار: دهه پنجاه - دوره چاپ: 3
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
کتاب «محیط زندگی و احوال و اشعار رودکی» که دیر زمانی پیش، با قلم توانای دانشمند فقید استاد «سعید نفیسی» به رشته تحریر درآمده، جست و جویی ست موشکافانه و ژرف، برای واکاوی ابعاد پنهان و ظرایف هنری این استاد مسلم و آغازگر شعر فارسی.وی در این اثر با دقتی کم نظیر، آثاری را که در آنها ذکری از رودکی به میان آمده، بررسی می کند، و در نهایت ابیات پراکنده شاعر را از گوشه و کنار گرد می آورد، و به خوانشگر عرضه می دارد. گردآورنده عشق و شور خویش نسبت به رودکی را گاه با لحنی حماسی و زیبا اظهار میدارد.رودکی شعر را وسیلهای برای بیان اندیشهها و تفکرات فلسفی و حکمی خویش قـرار میداد. تنوع مضامین، تاثیر کلام، انسجام، لطافت و متانت سخنان رودکی باعث شد تا اشعار وی از همان آغاز مورد توجه بسیاری از شاعران و سرایندگان واقع شود.
ابوعبدالله جعفربنمحمدبن حکیمبنعبدالرحمنبنآدم متخلص به رودکی و مشهور به استاد شاعران در چهارم دیماه ۲۳۷ هجری شمسی در یکی از روستاهای ناحیه رودک سمرقند به دنیا آمد. رودکی در روزگاری میزیست که یکی از بهترین دورههای تاریخ ایران و شاید بتوان گفت درخشانترین عصر تمدن ایران پس از پیدایش اسلام بود. این شاعر در سال ۳۱۹ در پنجکنت شهر و ناحیهای در ولایت سغد تاجیکستان درگذشت. سمرقند که اینک در کشور ازبکستان واقع شده است، در آن روزگاران یکی از شهرهای مهم و آباد ماوراءالنهر (سرزمینهای پهناور آن سوی رود جیحون) محسوب میشد که خاندان ایرانی سامانیان بر آن حاکم بودند.
رودکی نخستین شاعر مشهور پارسیسرای حوزه تمدن ایرانی و پدر شعر پارسی خوانده میشود. او در دوره سامانی در سده چهارم هجری قمری و استاد شاعران این قرن در ایران است. در اشعار رودکی با باور به ناپایداری و بیوفایی جهان، اندیشه غنیمتشمردن فرصت، شادی و شادنوشی روبهرو میشویم. رودکی شعر فارسی را از حالت ابتدایی و ساده خود بیرون آورد، در انواع مضامین و اقسام مختلف شعر از قبیل قصیده، غزل، مثنوی، رباعی و ترانه وارد شد و آنها را توسعه داد و نزدیک۱۰۰ هزار بیت (صد دفتر) شعر از خود به یادگار گذاشت، البته رشیدی سمرقندی تعداد اشعار وی را تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار شعر نسبت داده است اما تعداد اشعاری که از او امروزه در دست است به هزار بیت نمی رسد.
رودکی در قصیدههای خود به طرح موضوعات مختلفی مانند توصیف طبیعت، حسب حال و مرثیه میپردازد، استفاده از تعابیر ساده و عدم استفاده بیش از حد از اغراق، از جمله ویژگیهای شعری او است. بنابراین وی نخستین شاعر بزرگ فارسی دری است که شعرهای زیادی سروده است. همچنین رودکی شعر را وسیلهای برای بیان اندیشهها و تفکرات فلسفی و حکمی خویش قـرار می داد. تنوع مضامین، تأثیر کلام، انسجام، لطافت و متانت سخنان رودکی باعث شد تا اشعار وی از همان آغاز مورد توجه بسیاری از شاعران و سرایندگان واقع شود و بسیاری از شعرهای او را تضمین کرده یا مضامین وی را در سروده های خویش بیاورند.