دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

مثلها و حکمتها در آثار شاعران قرن سوم تا یازدهم هجری

مثلها و حکمتها در آثار شاعران قرن سوم تا یازدهم هجری
مثلها و حکمتها در آثار شاعران قرن سوم تا یازدهم هجری
درحال حاضر موجود نمی باشد
مثلها و حکمتها در آثار شاعران قرن سوم تا یازدهم هجری
مثلها و حکمتها در آثار شاعران قرن سوم تا یازدهم هجری

مثل ها و حکمت ها در آثار شاعران قرن سوم تا یازدهم هجری

نویسنده: رحیم عفیفی
ناشر: سروش
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 898
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار:  1371 - دوره چاپ: 1

کمیاب - کیفیت :  نو 

 

مروری بر کتاب

کتاب حاضر قطره‌ای از دریای پهناور فرهنگ، زبان و ادبیات فارسی است که گویندگان و شاعران فارسی‌گوی، در مدت ۹ قرن، به گونه مثل، پند و اندرز و سخنان حکمت آمیز، در آثار خود به کار برده‌اند و امروزه با کم و بیش دگرگونی، همچنان به کار می‌رود.

بهره‌گیری و به کار بردن مَثَل و یا حکمت در گفتار، چون به مقتضای موقع و مقام باشد، کلام را دلنشین می‌سازد و در شنونده تاثیر شگرفی می‌گذارد و چنانچه در شعر به کار رفته باشد و مورد استفاده قرار گیرد تاثیر آن دو چندان است.
بررسی آثار و نوشته‌های بزرگان ادب فارسی از زمان‌های پیش نمودار این نکته است که آوردن شاهد شعری به گونه مثال، برای تایید مطلب و دلنشین ساختن و استواری و رسایی کلام به کار رفته است.

این کتاب شامل مثل‌ها و حکمت‌ها و سخنان اصطلاحی در آثار شاعران قرن سوم تا یازدهم هجری است. این مثل‌ها و حکمت‌ها، از میان قصاید، غزلیات قطعات، رباعی‌ها و مثنوی‌های شاعران انتخاب شده و چنین به نظر می‌رسد که به خاطر سپردن آن‌ها می‌تواند الهام‌بخش ذهن خلاق صاحبان ذوق و اندیشه‌وران شود، و با پدید آوردن مثل‌های تازه – متناسب با وضع زندگی اجتماعی زمان – زبان شیرین و پرورده فارسی را که بزرگ ترین گنجینه مردم ایران و مایه سرفرازی هر ایرانی آزاده است، بیش از پیش رونق و گسترش دهد.  در این کتاب همچنین برای هر یک از شاهدهای شعری عنوانی (مدخلی) متناسب با مَثَل یا سخن حکمت آمیز و یا سخن اصطلاحی آورده شده است.

هر مَثَل نتیجه تجارب و خلاصه افکار و آرای صدها بلکه هزاران شخص دانا و آزموده است که در قالب عبارتی مختصر و روان ریخته شده و به جامعه تقدیم شده است و جامعه آن را پسندیده و به میل خود آن را پذیرفته و مفاد و مضمون آن را تصدیق کرده است. بهره گیری و به کار بردن مَثَل و یا حکمت در کار چون به مقتضای موقع و مقام شخص باشد سخن را دلنشین تر می سازد و تأثیر شگرفی در شنونده می گذارد و به کلام لطف و زیبایی خاص می بخشد و باعث رونق بیشتر آن می شود و چنانچه در شعر به کار رود و مورد استفاده قرار گیرد تأثیر آن دو چندان می شود.

مثلها و صناعات وابسته به آن در زیباسازی کلام نقش بسزایی دارند و شیوایی کلام با همراهی مثلها که از قدیمی ترین آثار ادبی و حکمت عامه به شمار می روند، افزون تر می گردد. رحیم عفیفی در پیشگفتار کتاب حاضر در رابطه با سخن فصیح، تاثیر مثل در سخن، چیستی مثل و کاربرد آن در دوران پیش از اسلام، نظرات احمد بهمنیار و علی اکبر دهخدا درباره مثل و حکمت، انواع مثل، تمثیل، ارسال المثل و ... سخن گفته است. مدخل الفبایی این کتاب شامل حکمت ها و مثلهایی از قصاید، غزلیات، رباعیات و مثنوی های شعرای قرون سوم تا یازدهم هجری است. 

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات