- موجودی: موجود
- مدل: 194382 - 80/6
- وزن: 1.30kg
ماهتاب شام شرق
نویسنده: محمدحسین ساکت
ناشر: میراث مکتوب
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 709
اندازه کتاب: وزیری گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1385 - دوره چاپ: 1
کیفیت : نو ؛ لبه روکش کتاب کمی زدگی دارد
مروری بر کتاب
گزاره و گزینه اندیشه شناسی اقبال
در اين مجموعه كوشش شده است تا خواننده به زاويه هاي رنگارنگ انديشه هاي اين شاعر و فيلسوف بزرگ معاصر، كه به تعبير خودش «ماهتابي ريخت بر شام شرق» نگاهي اندازد.
این اثر در دو دفتر يكجا فراهم آمده است. بخش اول کتاب، گزارش همایش هایی است که از دیرباز تا امروز برای علامه اقبال لاهوری، شاعر بزرگ و اندیشمند معروف جهان اسلام، در ایران برگزار شده است. بخش دوم گزینه ای از اندیشه شناسی اقبال، دربرگیرنده گفتارها، جستارها و ترجمه مقالات گوناگونی است از نویسندگان و اقبال شناسان مسلمان و غربی...
اقبال لاهوری در شهر سیالکوت هند متولد شد و بعد از گذراندن دوره تحصیلی ابتدایی و متوسطه دررشته فلسفه ادامه تحصیل داد، و برای تکمیل تحصیلاتش به اروپا رفت. از جمله اثار او می توان به پیام مشرق، توسعه حکمت در ایران و...اشاره کرد. دوره ی حیات اقبال از لحاظ زمانی با سلطه انگلیس بر شبه قاره هند مصادف شده بود. همین موضوع اقبال را به نظریه پردازی درباره حکومتی مبتنی بر اسلام راستین ترغیب کرد.
نکته مهم چگونگی نظریه پردازی اقبال در شرایط سلطه انگلیس است چراکه این نظریه می بایست بتواند توجیه محکمی برای رهایی مردم از استعمار داشته باشد. اقبال به واسطه سفرش به اروپا وقرار گرفتن در فضای علم ودانش و همچنین شناخت نسبت به آموزه های اسلامی توانست نظریات جامعی ارائه کند. او به حقیقت و حرکت و فعالیت تاکید داشت چراکه انسان به واسطه فعالیت و حقیقت جویی می تواند به کمال دست یابد. اقبال یک فیلسوف محض نبود چراکه توانست دین و دانش را باهم ترکیب کند. این متفکر از طریق عقاید اسلامی فرهنگ غرب را هم مورد نقد قرار داد و اثری تحت عنوان احیاء فکر دینی در اسلام منتشر کرد.
از میان سخنرانیهای همایش حسینیهی ارشاد (اردیبهشت 1349)، متن سخنرانی و مقالهی "دکتر علی شریعتی" با عنوان "اقبال: مصلح قرن اخیر" و از همایش دانشگاه تهران(4 اسفند 1364)، متن سخنرانی آیهالله سیدعلی خامنهای با نام "اقبال: ستارهی بلند شرق" به همراه سه مقالهی دیگر آمده است. نیز، از همایش یکروزهی آذر 1364 دانشکدهی ادبیات و علوم انسانی دکتر شریعتی (مشهد) و همایش بزرگداشت اقبال در وزارت امور خارجه (اسفند 1379) هریک دو سخنرانی یا مقاله فراهم آمده است؛ بخش دوم کتاب نیز، حاوی برگزیدهی مقالهها و ترجمههایی است که از کتابها، مجلهها و نشستهای گوناگون در ایران و پاکستان گزیده و آورده شده است.
فهرست
آثار اقبال در یک نگاه/ محمدحسین ساکت
اقبال و جمالالدین افغانی/ غلامحسین ذوالفقار
اقبال در زبان تازی/ عمر قروخ
ابلیس در شعر اقبال لاهوری/ آنهماری شیمل
خردهگیران اقبال/ محمدحسین ساکت
رویکرد اقبال به تصوف/ ابوسعید نورالدین
اندیشهی اجتماعی محمد اقبال/ گوردن پالانسکایا
اقبال و وحدت وجود/ امیرحمزه شنواری
اقبال و پان اسلامیسم/ شرکت علی
شخصیت اقبال از دریچهی نامههایش/ محمدحسین ساکت