دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

مارکسیست ها

مارکسیست ها

نویسنده: سی. رایت میلز
مترجم: خشایار دیهیمی
ناشر: نشر نو
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 214
اندازه کتاب: رقعی لب برگشته - سال انتشار: 1397 _ 1396 - دوره چاپ: 2 _ 1

 

مروری بر کتاب

مارکسیست‌های بی پیرایه (چه در موافقت و چه در مخالفت) طبق سنت خود مارکس عمل می‌کنند. آنها مارکس و بسیاری از مارکسیست‌های پس از او را، به عنوان بخشی مستحکم از سنت کلاسیک تفکر جامعه شناسی درک می‌کنند. آنها با مارکس هم مثل هر چهره بزرگ دیگر قرن نوزدهم، عالمانه برخورد می‌کنند، آنها با هر مرحله بعدی مارکسیسم به عنوان یک مورد ویژه تاریخی برخورد می‌کنند.

آنها عموما توافق دارند که آثار مارکس علامت انحصاری جامعه قرن نوزدهم را بر خود دارد، اما الگوی عمومی‌و شیوه تفکرش را برای خودشان محوری و متناسب با تلاششان برای درک جهان‌های اجتماعی فعلی می‌دانند. برای مثال این دیدگاه آیزاک دویچر در بیوگرافی‌ها و تحلیل‌هایش از جهان شوراها، و دیدگاه جون رابینسون در مقاله ای درباره اقتصاد و مارکسیسم است. البته، این همان دیدگاهی است که در مقاله حاضر نیز وجود دارد.

کوشش‌های دیگر برای مشخص کردن مارکسیست‌های بی پیرایه شامل عبارتهایی می‌شود نظیر عبارت ادوارد تامپسون که آنها را مارکسیزان می‌نامد، یا جوج ال. موس که مارکسیست‌های قلبا مارکسیست لقبشان می‌دهد و آنچه بسیاری نویسندگان با عنوان سنت مارکس از آن در برابر هرگونه مارکسیسم انعطاف ناپذیر و نهادی یاد می‌کنند.

در میان مارکسیست‌های بی پیرایه، اگر نخواهیم فهرست را زیاد طول و تفصیل بدهیم، می‌توان از متفکران متنوعی چون ویلیام موریس (متاخر)، آنتونیو گرامشی، روزا لوکزامبورگ، جی. دی. ایچ کول، جورج لوکاچ، کریستوفر کالدول، ژان پل سارتر، جان استرایچی (متاخر)، ژرژ سورل، ادوارد تامپسون، لشک کولاکوفسکی، ویلیام آ. ویلیامز، پل سوئیزی و اریش فروم نام برد.

این کتاب پیش درآمدی است بر انواع مارکسیسم و عمدتا برای کسانی نوشته شده است که جدا این فلسفه ها را نمی شناسند و تظاهر هم نمی کنند که می شناسند. همچنین این کتاب برای مطالعۀ افرادی هم هست که با مارکسیسم آشنایند اما بر این باورند که کمونیستها مارکسیسم را دربست بلعیده اند پس دیگر نمی تواند از آن ایشان باشد؛ و نیز برای آنهایی که گرفتار این پندارند که مارکسیسم صرفا یک ایدئولوژی است، و امروزه دیگر یا به آخر خط رسیده یا باید برسد.

این کتاب برای آن گروه هم هست که از سیاست و فلسفۀ سیاسی ملول شده اند و در لاک زندگی خصوصی خویش خزیده اند یا هرگز از این لاک بیرون نخزیده اند. اگر این کتاب بتواند این گونه افراد را فقط یک گام به پذیرش وظایف شهروندی تمام عیار نزدیک کند، به هدف اساسی خویش دست یافته است.

مترجم کتاب در ابتدای آن، نوشته است که این کتاب قصه یا قصه‌هایی دارد. «مارکسیست‌ها» نصفه و نیمه منتشر می‌شود؛ چهل و یک سال بعد از نگارش، و بیست و دو سال پس از ترجمه‌اش. «سال ۵۹ بود. هنوز مارکسیست‌ها، با گروه‌های رنگ وارنگشان کیاوبیایی داشتند. جلساتشان برقرار بود، روزنامه‌هایشان انتشار می‌یافت، جدل به اصطلاح تئوریک با هم داشتند و هنوز گروهک و محارب نشده بودند.

در دنیا هنوز دولت قَدرقدرت شوروی عرض اندام می‌کرد و کعبه آمال عده ای، و از نظر عده ای دیگر امپریالیست ثانی، سوسیال امپریالیست بود.» دیهیمی‌این کتاب را در آن سال‌ها که بخشی از توصیفش از دوران مذکور با این عبارات درج شده، انجام داده است. اما چاپ آن در روزهای پایانی سال ۹۶ میسر شده است.

در توضیح عبارت ناقص چاپ شدن این کتاب که توسط دیهیمی‌به کار برده شده، باید گفت این کتاب به همان صورت ترجمه اولیه اش در سال ۵۹ با مختصر تغییرات منتشر شده است. به تعبیر نویسنده «مارکسیست‌ها»، کتاب پیش رو، پیش درآمدی بر انواع مارکسیسم است و به طور عمده برای کسانی نوشته شده که این فلسفه‌ها را نمی‌شناسند و تظاهر هم نمی‌کنند که می‌شناسند.

همچنین این کتاب برای مطالعه افرادی نوشته شده که با مکتب مارکسیسم آشنا هستند اما بر این باورند که کمونیست‌ها، مارکسیسم را دربست بلعیده اند پس دیگر نمی‌تواند از آنِ آنها باشد، و نیز برای آن گروه از مخاطبان که فکر می‌کنند مارکسیسم صرفا یک ایدئولوژی است.

سی. رایت میلز پژوهشگری بود که هم دانشگاهیان و هم شهروندان عادی آثارش را مطالعه می‌كردند. اهمیت زندگی دانشگاهی میلز در این بود كه سعی داشت به رسالت روشنفكری خود صمیمانه وفادار مانده و خلافِ روح زمانه، نماینده‌ی راستین افكار انتقادی زمان خود باشد؛ به همین دلیل از متخصصان علوم اجتماعی كه به‌عنوان مشاور به خدمت بنگاه‌های تبلیغاتی و تجاری درآمده بودند و دانش خود را وسیله‌ی مقاصد آن‌ها قرار داده بودند، ولی در عین حال خود را متخصص «بی‌طرف» می‌نامیدند، سخت خشمگین بود. هنگامی كه به شوروی دعوت شد و به‌عنوان منتقد جامعه آمریكایی مورد احترام قرار گرفت، حتی رهبر وقتِ شوروی نیز از انتقادهای آتشین او مصون نماند.


فهرست

آرمانها و ایدئولوژیها
تجلیلی از مارکس
متفکران کلاسیک
فهرستی از اندیشه‌ها
قواعدی برای نقد
ملاحظات انتقادی
راه‌های گذر به سوسیالیسم

کارل مارکس : مفهوم ماتریالیستی تاریخ
کارل مارکس: شیوه سوسیالیسم علمی
کارل مارکس: مانیفست حزب کمونیست
کارل مارکس: تطور انقلابی سرمایه داری
کارل مارکس: تزهایی درباره فوئرباخ
فردریش انگلس: سوسیالیسم: تخیلی و علمی

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات