- موجودی: موجود
- مدل: 197238 - 62/2
- وزن: 0.20kg
لائیسیته
نویسنده: گی راشه
مترجم: عبدالوهاب احمدی
ناشر: آگه
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 140
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1385 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
مفهوم لائیسیته مفهومی است بسیار گسترده و بسی محدود . گسترده است زیرا در نخستین تحلیل به رژیم هایی مربوط می شود که به آزادی اعتقاد و وجدان احترام می گذارند ، یعنی فرض را براین نهاده اند که دولت نه به بخشی از مردم ، بلکه به همگان ، به همه ی مردم ( به زبان یونانی لائوس تعلق دارد ) و نباید به افراد به سبب گزینش راه و روش عادی زندگی شان تبعیض روا داشته شود .
محدود است زیرا هرچند این واژه و ارجاعش به نبرد با ایده ی دخالت کشیشان در سیاست ، در سنت فرانسوی بسیار پرمعناست و گرچه در این سنت افزون بر اعلام تایید آزادی دینی ، به جدایی دولت از مذهب ها نیز ارجاع می دهد ؛ اما بسیاری از کشورهای دیگر که به آزادی اعتقاد و وجدان و اصل عدم تبعیض یا دقت احترام می گذارند با آن چندان آشنا نیستند.
در حقوق، لائیسیته «اصل جدایی در دولت جامعه مدنی و جامعه دینی» و «بی طرفی یا بی طرفی دولت در قبال اعترافات دینی» است. این کلمه با بسط ویژگی «موسسات دولتی یا خصوصی که مستقل از روحانیت و کلیساها هستند» را مشخص می کند. «لائیسیته» با به رسمیت شناختن دین دولتی مخالف است. با این حال، اصل جدایی بین دولت و مذاهب بسته به کشور می تواند کاربردهای متفاوتی پیدا کند.
از نظر لاروس، «لائیسیته» چنین تعریف می شود: «تصور و سازماندهی جامعه بر اساس جدایی کلیسا از دولت و که کلیساها را از اعمال هر گونه قدرت سیاسی یا اداری، و به ویژه سازماندهی آموزش و پرورش محروم می کند. » از سوی دیگر، برای دایره المعارف فلسفی جهانی، سکولاریسم میتواند معنایی متمایز و گستردهتر از معنای حقوقی داشته باشد:
«ساخت فکری به منظور جلوگیری از تأثیر هر گونه اعتراف بر جامعه، که پیامد آن منع تحمیل یک مذهب مدنی است. در حالی که امور معنوی را به حوزه خصوصی ارجاع می دهد. » خلط بین این معنای فلسفی و معنای حقوقی منشأ بحث های سیاسی متعدد است. کتاب «لائیسیته» نوشته «گی آرشه» به این موضوع مناقشه برانگیز میپردازد.
فهرست
• لائیسیته ی فرانسوی
• لائیسیته در کشورهای اتحادیه ی اروپا
• تحلیل مفهوم لائیسیته : پیچیدگی ها و تناقض ها
• برخی چشم اندازهای فلسفی درباره ی لائیسیته ی معاصر
و...