- موجودی: موجود
- مدل: 201500 - 110/3
- وزن: 0.40kg
قند پارسی
نویسنده: نذیر احمد
ناشر: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 400
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1371 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
هجده گفتار ادبی و تاریخی و رساله تحقیقی در زمینه ادبیات فارسی و نسخه شناسی
از زمانی که زبان فارسی در سرزمین پر راز و رمز هند پاگرفت و صاحبان ذوق و اندیشه را به سوی خود کشاند و زبان حال و قال گردید و جاخوش کرد تا به امروز که شعلههای کمفروغ آن هنوز روشنیبخش محفلهای علمی و ادبی است، هزاران ادیب، شاعر، نویسنده، حکیم، مفسّر، محدّث، داروشناس، اخترشناس و ریاضیدان و... در دامن خود پرورانیده است ـ که امروزه آثار ارزشمند آنان زینتبخش کتابخانههای سراسر هند و دستمایه اهل تحقیق است. هرچند گسترش زبان فارسی را در هند در یورشهای پیدرپی غزنویان و غوریان میدانند، امّا چگونه میتوان این امر را توجیه کرد که پای ترکان به بنگال نرسید؛ امّا قند پارسی به بنگال رفت و در اعماق روح و جان آنان رسوخ کرد و در اندک زمانی قابلیّت و ظرافت خود را نشان داد. آیا به جز این است که تفوّق و برتری فرهنگ ایران اسلامی از یک سو و روح مسالمتجوی و فرهنگپرور مردمان نازک خیال هند از سوی دیگر، موجب چنین فرایندی بوده است. ..
وی در اغلب همایشها و گردهماییها که مربوط به زبان فارسی است، شرکت داشته است. در دانشگاههای ایران، افغانستان، ازبکستان، پاکستان، امریکا، روسیه، انگلیس، کویت و عربستان و...به سخنرانی پرداخته و همواره مورد توجّه محافل علمی بوده است. استاد چهرهای بشّاش و روحی لطیف دارد. تواضع و فروتنی از خصیصههای بارز اوست. خلوص نیّت و صفای دل و منش انسانی وی ستودنی است. درِ سرایِ وی به روی عارف و عامی باز است. سفرهای گسترده دارد.
کرم او را حدّی نیست و عنایت او به اهل علم حدّ و مرزی ندارد. همواره میکوشد که حاصل تجربیّات خود را در اختیار پژوهشگران علاقهمند به زبان و ادب فارسی قرار دهد و این را وظیفه اخلاقی و علمی خود میداند. استاد در سن بیست سالگی ازدواج نمود و ثمره ازدواج وی شش فرزند برومند است که هماکنون دو فرزند صاحبکمال وی، پروفسور دکتر ریحانه خاتون در دانشگاه دهلی و پروفسور دکتر ماریه بلقیس در دانشگاه علیگر به تدریس و تحقیق در رشته زبان و ادب فارسی مشغولند.
آری چنین پدری را چنین فرزندانی باید.انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ضمن ادای احترام و ارج نهادن به فضایل انسانی و خدمات علمی و فرهنگی استاد، آرزو دارد که برگزاری چنین مجالسی موجبات آشنایی جوانان اندیشمند را با چهرههای درخشان در عرصه زبان و ادب فارسی فراهم آورد و امیدوار است عمر ایشان طولانی و وجود پر برکتشان همواره با سعادت و شادکامی قرین گردد.