دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

قلعه پری ؛ از کریم خان تا لطفعلی خان

قلعه پری
درحال حاضر موجود نمی باشد

قلعه پری

نویسنده: بهرام افراسیابی
ناشر: علم - سخن
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 739
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1370 - دوره چاپ: 3

کمیاب - کیفیت : نو ؛ لبه  44 صفحه آخر کتاب موریانه زدگی مختصری دارد

 

مروری بر کتاب 

مصور

از کریم خان تا لطفعلی خان

قلعه پری رمانی تاریخی است که درباره اوضاع و احوال دوره زندیه, از کریمخان تا لطفعلی‌خان زند ذیل بیست و پنج فصل نگارش یافته است .نام کتاب برگرفته از قلعه‌ای است مستحکم به نام پری در لرستان که به ایل زند تعلق داشته و نویسنده, شروع داستان را با آغاز قدرت ایل زند در قلعه یاد شده پی گرفته است .گفتنی است که در ابتدای هر فصل, تصویری از آثار و بناها و وسایل مربوط به زندیه به طبع رسیده و صفحه پایانی آن به جدولی از افراد خاندان زند اختصاص یافته است .

یکی از سنن زندیه این بود که در نبردها زنان به یاری شوهران خود در جنگ و گریز شرکت می‌جستند. می‌گویند در یکی از جنگ و گریزها یکی از سپاهیان افغان با صدای بلند به کریم‌خان ناسزا می‌گوید: «اگر مردی چرا زنت را جلو می‌اندازی و خودت فرار می‌کنی؟ بیا و با من جنگ کن.»
کریمخان با اسب به سوی افغان می‌تازد و با یک ضربه شمشیر او را به دو شقه می‌کند  سپس بوسه‌ای بر لبه‌ی شمشیر می‌زند و به زبان لری می‌گوید:
تو می‌بوری و بختُم نیبوره.

قریه کوچک وسرسبز پری در دل دشت‌های وسیع لرستان آبستنِ تَنِش و آشوبی شد که بعدها حجم چشم‌گیری از تاریخ ایران را رقم زد. قریه‌ی پری گرچه بر فراز تپه‌ای کوهستانی، مشرف به صحرایی بس خرّم و با صفا و مزارعی پر بار قرار داشت، اما پیرامون قریه حصارهای بلندی رابطه‌ی قریه را با فضای اطراف قطع می‌کرد. در واقع «پّرِیِ» محصورِ درون دیوارهای مرتفع کهن، آن حکایت‌ها برای گفتن داشت. بر خلاف دیگر قلعه‌ها- که آن را مرور زمان به مخروبه‌ای مبدّل می‌کند- قلعه پری هم زمان با گذشت زمان مستحکم‌تر، مقاوم‌تر گردید؛ و با مرمت‌های مداوم و به کار بردن مصالحِ مخصوص دوام آن دوران و نیز توجه خاص اهالی به نقش قلعه بر این دوام و بقا می‌افزود. درهایِ بزرگ و سنگین قلعه با حلقه‌های پیچ وتاب دار و میخ‌کوبی‌های درشت- که معلوم نیست- چگونه آن را در الوارهای محکم کوبیده بودند- به قلعه ابهت خاصی بخشیده بود.

آن درها حتی در خلال روز هم زیاد از هم فاصله نمی‌گرفتند. هوا هنوز تاریک نشده آن دو در محکم به هم می‌چسبیدند و یکدیگر را تنگ در آغوش داشتند: (این امر بدان مفهوم بود که قلعه تا سپیده دم کسی را به درون خود نمی‌پذیرفت، مگر در موارد بسیار استثنائی. همه‌ی اهالی و آشنایان آنان نیز خوب می‌دانستندکه شب هنگام نباید به سوی قلعه پری رفت، یا اگر می‌رفتند زمان و حرکتشان را به سمت قریه طوری باید تنظیم نمایند که قبل از بسته شدن دروازه جلوی قلعه باشند.


فهرست 

شیرزنان قلعه پری (سال 1144قمری)
آغاز کار کریمخان
پیمان سه جانبه و شرایط آن
محمد حسن‌خان قاجار حریف نیرومند
آزادخان افغان
نبرد سرنوشت‌ساز (برخورد کریمخان و آزادخان و محمدحسن‌خان قاجار)
شورش تقی درانی
حوادث جنوب (دزدان دریایی)
شیراز بعد از قتل جعفرخان
اولین برخورد لطفعلی‌خان و آغامحمدخان
خیانت و توطئه حاجی ابراهیم کلانتر
سرگذشت دریای نور و دیگر جواهرات

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات