- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 188873 - 115/8
- وزن: 0.30kg
فرهنگ کنایات
نویسنده: منصور ثروت
ناشر: امیر کبیر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 332
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1364 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
یکی از مشکلات در خواندن متون کهن ادب پارسی، فهم معانی ترکیبات و مفردات مجازی است. این مشکل در پهنه نظم بیشتر از نثر رخ مینماید و خواننده ناچار از رجوع به فرهنگهاست تا گره کار را به گونهای بازگشاید. فرهنگهایی که نویسنده اساس کار خود قرار داده، عبارتند از: فرهنگ جهانگیری، برهان قاطع، چراغ هدایت، غیاث اللغات و آنندراج.
نویسنده در این فرهنگها مفردات و ترکیباتی که در معانی غیرماوضعله به کار رفته بودند استخراج کرده و پس از آن اطلاعات آنها را یادداشت کرده است. در این ویرایش حداقل شش هزار مدخل تازه به آن افزوده شده است. نیز فرهنگ معاصر، کتاب کوچه شاملو، فرهنگ عامیانه جمالزاده و ... نیز بدان افزوده شده است.
هدف از تدوین این فرهنگ، کمک به علاقمندان در خواندن متون کهن ادب پارسی است که در آنها ترکیبات و مفردات مجازی بکار رفته است. فرهنگ حاضر، علاقمندان را از مراجعه به فرهنگ های متفاوت (جهت درک معانی مجازی مفردات و ترکیبات) بی نیاز می کند. مولف در این کتاب، مجموعه ای از مفردات و ترکیباتی را که در ادبیات فارسی در معانی «غیر ما وضع له» به کار رفته اند گردآوری کرده و شرح و معنی آنها را آورده است. او در این کار از فرهنگ های «جهانگیری»، «برهان قاطع»، «چراغ هدایت»، «غیاث اللغات» و «آنندراج» به روش مقایسه و تطبیق استفاده کرده است
...انسان برای بسياری از مفاهيم، زبان کنايی به کار می برد. از اين رو پرداختن به کنايات زبان از امور مهم و واجب در زمينهی مسائل فرهنگی است و ما نخستين بار در زبان فارسی توانستهايم کنايات را به طور مستند در فرهنگ دو جلدی به جامعهی ادب ايران پيشکش کنيم. اگر به «فرهنگ» بهعنوان يکی از لوازم ضروری تحقيق و پژوهش نگاه کنيم، آنگاه به ضرورت تدوين فرهنگ در حوزههای گوناگون پی خواهيم برد. چند سالی است که به همت دکتر حسن انوري، اين امر مهم به تحقيق پيوسته و در ادامهی کار علامه دهخدا و دکتر معين، فرهنگهايی در زمينهها و حوزههای مختلف به چاپ رسيده است.