- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 137477 - 116/5
- وزن: 0.42kg
عصر سی ان ان و هاليوود
نویسنده: محمدمهدی سمتی
مترجم: نرجس خاتون براهویی
ناشر: نشر نی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 296
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1385 - دوره چاپ: 1
کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
منافع ملی، ارتباطات فراملی
اشاعه فرهنگ و اطلاعات، انفجار فناوری ها و شبکه های ارتباطی و گسترش صنایع فرهنگی از مشخصات بارز دهه های پایانی قرن بیستم است. این پیشرفت ها در رشد و توسعه ارتباطات به لحاظ بین المللی تاثیر اجتماعی ـ سیاسی چشمگیری داشته است. پیشرفت های اخیر در فناوری های ماهواره ای همراه با توسعه و گسترش فعالیت بازارهای خبری تلویزیون در سطح بین المللی از آن جمله است. به طور مشخص، امکان پوشش خبری آنی حوادث در سراسر دنیا، نقشی را که رسانه ها در پیشبرد یا اجرای سیاست خارجی ایفا می کنند، برجسته کرده است.
اصطلاحاتی چون « تاثیر سی ان انی » علائم اختصاریِ بیان این نقش اند. در این مقاله می کوشم ژورنالیسم کاملاً خبری بین المللی را به عنوان گونه ای از برنامه سازی خاص تلویزیونی معرفی کنم. از این رو، ابتدا مفهوم « تاثیر سی ان انی » را تعریف می کنم. سپس گسترش و توسعه سی ان ان را در یک زمینه وسیع تر، یعنی اقتصاد سیاسی خبرهای جهانی تلویزیون به بحث می گذارم؛ و سرانجام به بحث درباره بعضی اشکال تلویزیون های فراملی خبری، به عنوان ویژگی های ژانر کاملاً خبری خواهم پرداخت، و آن را گونه ای از برنامه سازی درنظر خواهم گرفت. در نتیجه گیری، درباره برخی تاثیراتی بحث می کنم که اشاعه تولید تلویزیون های کاملاً خبری بین المللی بر ارزش ها و فرایندهای دمکراتیک درجهت ایجاد جامعه مدنی فراملی می گذارند. هرچند به سادگی می شود تصویری نگران کننده از دانش فنی انتشار اخبار متوالی به دست داد و آن را عاملی سیاسی ـ جهانی دید که ( به لحاظ فنی ) متاثر از انگیزه های تجاری است، اما می خواهم با احتیاط به این نکته هم اشاره کنم که این نوع فناوری ظرفیت آن را دارد که نیرویی تسهیل کننده در ظهور جامعه دمکراتیک جهانی باشد.
در کتاب حاضر، نویسنده تلاش کرده است با الهام از نظریات بودریار، لاکان و ادوارد سعید نقش رسانههای امریکا (روزنامهها و تلویزیون) و نیز سینما (هالیوود) را در تعریف و تعیین منافع و هویتسازی ملی نشان دهد. برای نمونه، رسانههای امریکا، ازجمله هالیوود در فیلمهای پرفروش خود در دههٔ 80 و 90 با بازتولید تصویرهای کلیشهای از مردم خاورمیانه مردم خود را در برابر (دیگری) تعریف میکنند.خاورمیانه سرزمینی مرموز، پیچیده و خارج از زمان نشان داده میشود: منطقهای که «نفت» دارد ولی مردم آن نهتنها بهنحو وصفناشدنی و غیرقابل تحملی مثل «ما» نیستند، بلکه «دیگرانی» هستند که برای موجودیت، امنیت و سرانجام تمدن «ما» خطرناکاند....
مهمترین نکتهای که امروز در بحث از فرهنگ تودهای میتوان مطرح کرد، این است که این فرهنگ با رسانههای همگانی پیوندی تنگاتنگ پیدا کرده است تا جایی که میتوان گفت «در عصر بازتولید مکانیکی فراوردههای فرهنگی» رسانهها خود نقشی تعیینکننده در فرهنگ و کردارهای فرهنگی ایفا میکنند و از حد رسانه و قالب انتقالدهنده پیامهای فرهنگی بسی فراتر میروند. تقریبا همه نظریههای عمده فرهنگ تودهای بر نقش رسانهها در تولید و تکثیر الگوهای فرهنگی تأکید میگذارند.
از آنجا که رسانهها با تجارت و سیاست و ساختار قدرت پیوند نزدیک دارند، رابطه فرهنگ و فراوردههای فرهنگی با تجارت و سیاست نیز طبعا مورد توجه قرار گرفته است. در بین نظریههای اخیر، برخی دیدگاههای پسامدرن و پساساختگرا وجوه مورد نظر را با وضوح بیشتری بیان کردهاند که در اینجا اختصارا به آنها اشاره میکنیم. بهطور خلاصه، ریشه فکری و فلسفی تحلیل پستمدرن از فرهنگ مدرن در پساساختگرایی است. از دیدگاه پستمدرن، رسانهها و فرهنگ (و به تعبیری گفتمان) صورتبخش و شکلدهنده همه اشکال، روابط و کردارهای اجتماعیاند. برداشت ما از خود، جهان، جامعه و واقعیت بهطور کلی محصول چارچوبهای رسانهایـ فرهنگی است.
مدرنیستها بر این عقیدهاند که گفتمانها، فرهنگ، زبان و رسانهها بازتاب و آیینه واقعیات بیرونی هستند، درحالیکه از دیدگاه پستمدرنیسم، زبان و گفتمان و فرهنگی که در عصر جدید در رسانهها بازتاب مییابد، تعریفکننده و سازنده واقعیات و شیوه زندگیاند. به اعتقاد پستمدرنیستها، هیچ واقعیت ذاتی، ساختاری، ماقبل گفتمان و غیرگفتمانی موجود نیست. جهان بیشکل زندگی با گفتمانها شکل مییابد و ساخته میشود. تنها «واقعیت» موجود همان گفتمان است که هستی نامحصور را محصور و امکاناتی را حفظ و امکانات دیگری را حذف میکند.