- موجودی: موجود
- مدل: 204954 - 119/1
- وزن: 0.60kg
عرفان ؛ شامانیزم
نویسنده: جلال الدین آشتیانی
ناشر: شرکت سهامی انتشار
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 316
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1376 - دوره چاپ: 2
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
گنوستی سیزم-میستی سیزم
گنوزیسGnosis:شناخت باطنی،معرفت.
• Epistemei: در ادبیات یونان قدیم شناخت علمی و تجربی را که مستقل از شخصیت مشاهده کننده بود می نامیدند.
• Gnostikoi: در اوایل مسیحیت گروههای مختلف در سرزمینهای تحت تاثیر فرهنگ یونانی (هلنیسم)به خود Gnostikoi یا صاحبان معرفت، که در حقیقت همان عرفاست نام دادند.
• Pneumatikoi:گنوستیکوی ها معتقد بودند که به وسیله معرفت باطنی و شهودی می توان به حقیقت دست یافت و فقط صاحبان معرفت دارای روح علوی یا پنوما Pneuma هستند. به همین دلیل پیروان این مذاهب را پنو ماتیکوی نیز می نامیدند که به مفهوم روحانیون و معنویون در مقابل مادیون Hylikoiو نفسانیونPsychikoi قرار گرفتند.
در جهان بینی این عرفای مسیحی و یا همزمان ظهور مسیحیت، معرفت شهودی وسیله اتحاد با خدا، پدر ملکوتی، نور مطلق،....ویا منشاء و مبداء روح علوی می گردید.در ادبیات غرب این مکاتب را گنوستی سیزم می شناسند.عمر مذاهب گنوسی بسیار کوتاه بود و در اثر مخالفتهای شدید روحانیت کلیسای مسیحیت که پیروان این مذاهب را مرتد و رافضی یا هرتیک می نامیدند به نابودی محکوم شدند.
• در کنار واژه گنوزیس اصطلاح دیگری در ادبیات یونان رواج داشت که دارای مفهوم کلی تری بود و شامل عرفان نیز می شد.میستی سیزم که آن را می توان راز دانی توجیه کرد ،اصطلاح کلی برای مذاهب و جهان بینی هایی بود که به شکلی درون نگری،مراقبه و مکاشفه را وسیله درک و کشف حقیقت و رستگاری نهایی یا تنویرEnlightementمی دانستند.با این توجیه،میستیک یا اهل سر و راز که به کمک علم باطن به کشف حقیقت پی برده است،با عارف تفاوت اصولی نخواهد داشت.
این جهان بینی ها و پیروان آنها نه تنها راه زوال نپیمودند بلکه بخصوص در اروپا و آمریکا که تا قبل از قرن بیستم زمینه چندان مساعدی برای نشر و توسعه این گونه افکار وجود نداشت،از رشد و جاذبه فراوانی برخوردار شدند.
• مهمترین مشخصه مکاتب رازگرایی و رازدانی عبارتند از:اولا زبان رمزی و مجازی،ثا نیا وحدت و اتحاد با حقیقت یا خدا و بالاخره ارزش مکاشفه و معرفت الهامی و باطنی
• رازگرایان درون نگری و دید باطنی Esotericرا بنیان کشف حقیقت می دانند و معتقدند که حقیقت را نمی توان با فعالیت عقلی و علم اکتسابی آموخت بلکه آن را باید با چشم دل دید.میستی سیزم با هیچ چیز جز یک تجربه اساسی در ارتباط نیست که آنهم عبارت است از :وحدت انسان با بی نهایت،اتحاد آگاهی انسان با حقیقت مطلق،وحدت عرفانیUnio Mysticoو یا زفاف روحانیNoupulu Spritualisکه در آن انسان می کوشد هویت خود را در یک حیات بسیار عظیم تراز حیات خود گم کند.